Sint-Truiden – Gedurende twee jaar maakte het coronaspook het verenigingsleven onmogelijk. Sinds enkele weken kan er terug veel, en daarvan maakte de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers uit Sint-Truiden gebruik om voor het eerst in de twintiger jaren nog eens een kapittelbanket met intronisatie te mogen organiseren.

De Keizerlijke Commanderie wil op velerlei manieren het Haspengouws fruit in de kijker zetten. De organisatie van een feest, waarbij prominenten opgenomen worden in de schoot van de Commanderie, is er één van. Dat feest vond plaats in het Kelsbekerhof in Nieuwerkerken.

Tijdens de intronisatieplechtigheid werden tal van personaliteiten geridderd. Het feit dat het vorige kapittel dateerde van 2019 maakte dat het dit jaar een vrij uitgebreide lijst met kandidaten via het zwaard en hun eed van trouw aan Haspengouw en het fruit langs het Praesidium van de Keizerlijke Commanderie passeerde, voor het oog van ruim 150 aanwezigen uit de fruitsector.

Gouverneur Jos Lantmeeters en minister Wouter Beke werden lid van de Keizerlijke Commanderie met de titel van Eregrootmaarschalk.

Ludo Lousberg, voorzitter van de Belgische Fruitveiling (BFV) kreeg de titel van eremaarschalk.

Vanaf 19 maart is de Commanderie ook vijf grootofficieren rijker: Nina Kvikvinia, schepen van Toerisme en Stijn Vanoirbeek, schepen van Jeugd, Sport en Senioren van Sint-Truiden, Marc Grauwels, algemeen directeur van de BFV, Kolonel Thierry Hinnekens, bevelhebber van de militaire basis Safraanberg en Marc Henderickx, oenoloog bij de Studiekring Guvelingen.

Tenslotte waren er nog 11 intronisaties tot officier van de Keizerlijke Commanderie: Alda Screurs (Confrérie van de Hasseltse Jenever) Marc Ruymen (OKRA-voorzitter Sint-Truiden), Berten Meerschaerts (Raad van Bestuur BFV), Jos Coenen (Orde van de Hasseltse Speculaas), Dorien Bex (Studiekring Guvelingen), Bart Vandercasteelen (Diensthoofd Toerisme Sint-Truiden), Marc Gaens (Reuzenmeester van de Kortessemse Confrérie van het Haspengouws Fruit) Gert Reijnders en Geert Hermans (Raad van Bestuur van BelOrta), Roland Lambrechts (Stedelijk Feestcomité Sint-Truiden) en Jonas Decorte (Vakblad Fruit).

“Hopelijk kunnen we, na twee jaar bijna inactief geweest te zijn, weer aanknopen met onze rol als Keizerlijke Commanderie, namelijk het inlands verbruik van ons eigen fruit promoten en het mooie Haspengouw in de spots plaatsen”, besloot grootmaarschalk-voorzitter Jos Lacroix de plechtigheid. Het aansluitende feest duurde echter nog veel langer, want het was aan de gasten te zien dat ‘het weer mocht’. Niet alleen de jeugd proefde en profiteerde blijkbaar opnieuw van de vrijheid, ook de fruitsector deed dat met volle teugen tijdens het 44ste kapittel van de Keizerlijke Commanderie