De komende weken zullen studenten van UCLL Hogeschool te Diepenbeek

studierichting Management Marketing en KMO & Ondernemen

mee het nieuws verzorgen op onze site Truiens Nieuws

– Lennert Pulinx en Bram Vos –

Sinds 2006 wordt op 21 maart wereldwijd ‘Wereld Downsyndroom Dag’ (World Down Syndrome Day) gehouden. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan mensen met deze afwijking, maar ook aan de mensen die aan hen zorg verlenen. Wij gingen ter plaatse bij de Biekes in Sint-Truiden, onderdeel van Intesa, een dienstencentrum dat zorg biedt aan volwassenen met een mentale en/of fysieke beperking.

Vandaag is het wereld downsyndroom dag, een dag waar anders zijn normaal is. Wees dus niet verbaasd wanneer je mensen met verschillende sokken ziet wandelen, dit is namelijk het symbool van deze unieke dag.
Het syndroom van Down is een aangeboren afwijking die gepaard gaat met een verstandelijke beperking, typerende uitwendige kenmerken en soms met bepaalde medische problemen. Het wordt veroorzaakt doordat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt (in plaats van in tweevoud). Vandaar ook de datum van 21-3 voor ‘Wereld Downsyndroom Dag’. Het syndroom komt voor op ongeveer 4,6 van de 10.000 geboortes en in alle bevolkingsgroepen.

Biekes in Sint-Truiden

Mireille Bormans, begeleidster bij het dagcentrum steekt van wal: “Kenmerkend aan onze mensen is dat hun emoties worden uitvergroot. Ze zijn daarnaast erg sociaal voelend en willen voor iedereen zorgen. Wanneer je hen verrast met iets kleins, dan bedanken ze je door een knuffel te geven.” Dit werd al snel duidelijk toen we binnenkwamen waar we met een glimlach zeer openhartig en persoonlijk werden ontvangen.

Mireille en de Biekes vinden de actie van #SteunKousen een leuk initiatief. “We vinden het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de capaciteiten die deze mensen hebben. Het is belangrijk dat de mensen met Down de vrijheid krijgen om hun dag te plannen en op een zo zelfstandig mogelijke manier te leven”, vertelt Mireille. Bij De Biekes gaan ze hiermee aan de slag. Ze werken met een draaiboek van pictogrammen waarmee de mensen met Down hun eigen dag kunnen samenstellen. Dit vertolkt zich in verschillende activiteiten zoals koken, wandelen, spelletjes spelen, winkelen…