Vrijdag 11 november 2022 zal in de geschiedenis van het carnaval geboekstaafd staan als de dag dat er eindelijk een volledig nieuw seizoen kon opgestart worden. De coronacijfers blijven laag. Zuid-Limburg, met zijn carnavalsverenigingen (meervoud!) in bijna elk dorpje of stad, maakt zich op voor een groot feest.

In Sint-Truiden is de Koninklijke Stadscarnavalvereniging  Orde van de Commeduur al aan zijn 53ste carnavalsseizoen toe. Dat gebeurt op 11 november ’s avonds met het ontsteken van het carnavalsmonument De Elf Latsjanen op de Groenmarkt. “Stadsprinsen Lore I en Steve I mogen hun titel nog een jaar houden gezien de coronaperikelen van vorig jaar”, vertelt Giani Creten. “Het programma wordt daardoor lichtjes gewijzigd in onze Narrenstad. Omstreeks 11.11 uur zetten we onze narrenkap op en starten we met een kort ingetogen moment aan de Raadsvriend in Schurhoven. Daarna is er een kroegentocht onder muzikale begeleiding van dweilorkest Dofkapel uit Essen.”

Dialect

Geen carnaval in Sint-Truiden zonder ook het dialect een plaats te geven. “Zo zal in de namiddag de gebedsviering voorgegaan worden met een vleugje humor en volledig opgedragen in de Truiense moedertaal”, weet Creten. “Tenor Christophe Elen en ere-stadsbeiaardier Noël Reynders zorgen voor de muzikale opluistering. De viering zal online te volgen zijn. Maar het topmoment wordt ’s avonds voorzien omstreeks 19. 11 uur. Op de Groenmarkt zullen de Elf Latsjanen voor de 40ste keer ontstoken worden door onze stadsprinsen Carnaval. Tot en met Verloren Maandag van 20 februari 2023 zullen deze elf lampjes een baken zijn voor het feestvierende volk van Sint-Truiden dat ’s nachts al eens een oriëntatiepunt kan gebruiken”, knipoogt Giani. “We sluiten daarna af met een Ceremonie Protocollaire en het Prinsenbal”, besluit Giani Creten.