Kiwanis Sint-Truiden/Haspengouw organiseert voor de 23e keer haar tweedehandsboekenbeurs. Naast de ruim 50.000 boeken in de aanbieding zullen er ook vinylplaten te koop worden aangeboden. En daar zitten ‘speciallekes’ bij. De opbrengst gaat naar goede doelen.

“We zijn selectief tewerk gegaan in ons aanbod van 50.000 boeken”, steekt voorzitter Michel Top van het boekencomité Kiwanis van wal. “In een straal van pakweg 20 kilometer rond Sint-Truiden komen mensen hun boeken aanbieden. Dat gaat dan over mensen die verhuizen naar een kleinere woonst zoals een appartement of een serviceflat, of helaas boeken van mensen wiens ouders overleden zijn. Van dat ruim aanbod houden wij uiteindelijk de helft over. De andere helft gaat naar de papierslag van de scouts van Velm die hiermee flink gesteund worden.”

De organisatoren verwachten ruim zeshonderd kopers. “Deze keer pakken we uit met een uitzonderlijk aanbod van kunst-, geschiedenis- en reisboeken. Daarnaast is er een rijke verzameling heemkundewerken van Sint-Truiden en omstreken met humoristisch getinte exemplaren. Daar zitten ongetwijfeld een aantal collector’s items tussen. Wij beseffen dat natuurlijk héél goed en vragen er dan ook enkele euro’s meer voor dan voor pakweg een roman van Herman Brusselmans. Toch schommelen onze prijzen slechts tussen twee en tien euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er de voorbije jaren gemiddeld 3.500 boeken verkocht werden.”

Vinylplaten

Nieuw in het aanbod van Kiwanis is het vinyl. “In totaal worden er een zeshonderdtal elpees uitgestald, onder andere uit de jaren vijftig en zestig. Een van de blikvangers is een gesigneerde LP van Toots Thielemans.”

Naar goede gewoonte gaat de opbrengst naar een sociaal project in de regio. Michel Top verduidelijkt: “Net als vorig jaar valt de keuze op de aankoop van verjaardagdozen voor honderd kansarme kinderen, waarvoor samengewerkt wordt met het Sociaal Huis en met de vzw ’t Kietelt. Dat is hard nodig als je weet dat in Sint-Truiden 20 procent van de kinderen geboren is in een kansarm gezin. De serviceclub komt hiermee tegemoet aan de reden van haar bestaan: serving the children of the world.”

Praktisch

Tot en met 6 november in de polyvalente zaal Hasp-O, Plankstraat 11 in Sint-Truiden. Vrijdag open vanaf 15 uur, zaterdag en zondag vanaf 10 uur.   

Foto © An Min