Vandaag zal de 749e Sint-Leonardusprocessie in Zoutleeuw uitgaan. Na de bedevaartsmis trekt er een processie rond met de patroonheilige als centraal figuur. Er komt altijd een massa volk op af, waaronder vele Truienaren.

Sinds 1274 gaat op Pinkstermaandag een Sint-Leonardusprocessie uit in Zoutleeuw. De eeuwenoude traditie draait rond zijn patroonheilige. De processiedag start ‘s morgens met een bedevaartsmis. Daarna volgt een plechtige eucharistieviering en aansluitend vertrekt de processie door de straten van Zoutleeuw. In de processie lopen een 300-tal figuranten mee. Zij beelden het leven en de verering van Leonardus uit. Naast de figuranten stappen ook een aantal vendel- en muziekgroepen mee.

Bedevaart

Truienaren herinneren zich nog dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw er met de familie elke Pinkstermaandag naar toe werd getrokken. “Mijn vader had, toen hij klein was, een ziekte die toen nauwelijks te genezen viel. Mijn grootvader beloofde dat als zijn zoon er toch door kwam, hij elk jaar te voet op bedevaart naar Zoutleeuw zou gaan. En zo geschiedde. De zoon kwam er als bij wonder door, en grootvader ging steevast elk jaar op bedevaart naar Zoutleeuw. Grootvader en vader zijn ondertussen overleden, maar mijn broer gaat nog elk jaar, ook vandaag.” Een ander vertelt: “Als de processie voorbijkwam ging al het volk op één knie zitten. De notabelen kwamen immers voorbij onder het baldakijn. Dat gaf een indrukwekkend beeld; ondenkbaar natuurlijk dat zoiets nu nog zou gebeuren, alhoewel ik hoor dat in kleine dorpjes in de heel katholieke landen het nog voorkomt.”

Leonardus

Het hele Pinkstergebeuren – processie en bedevaartkerk – is en blijft verbonden met het levensverhaal van de Franse kluizenaar Leonardus van Noblat: bevrijder van gevangenen, bevrijder van allerlei ziekten, in het bijzonder van mensen met reuma en jicht en beschermer van kinderen en toeverlaat van zwangere vrouwen. Burgemeester Guy Dumst (cd&v) wil de 750ste editie van de Leonardusprocessie in 2024 herwaarderen en er een publiekstrekker van maken. “Het wordt een volksfeest  naar het voorbeeld van de paardenprocessie in Hakendover”, aldus Dumst.

©Media Haspengouw

Praktisch

Tijdelijke verkeersmaatregelen: een stilstaan- en parkeerverbod en een verkeersverbod uitgezonderd foorkramers van kracht zijn op de Grote Markt en de Groenplaats.

Een verkeersverbod uitgezonderd plaatselijk verkeer van kracht zijn in de Kapelstraat, de Dr. R. Lowetstraat, de Vleesstraat, de Bogaerdenstraat tussen Pr. R. Verdeyenstraat en Grote Markt, de Budingenweg, de Tiensestraat tussen Spoorwegstraat en Kapelstraat, de Sint-Truidensestraat en de Sint-Truidensesteenweg tussen Sint-Truidensestraat en Ossenwegstraat.

Een stilstaan- en parkeerverbod van kracht zijn op de Prins Leopoldplaats en zal deze worden opengesteld voor het plaatselijk verkeer.

Een parkeerverbod van kracht zijn in; de Kapelstraat tussen Grote Markt en de Gete, de Dr. R. Lowetstraat tussen Groenplaats en de Gete, de Vleesstraat tussen de Groenplaats en de Gete.

Op maandag 29 mei van 08.00 tot 13.00 uur zal er een stilstaan- en parkeerverbod van kracht zijn in de; Ridderstraat, de Begijnhofstraat, de Schipstraat tussen Kapelstraat en Pr.R.Verdeyenstraat, de Kapelstraat, de Vleesstraat, de Dr.R.Lowetstraat, de Pr. E. Vlieberghstraat.