Zoals elk jaar start het toeristisch hoogseizoen van Haspengouw in Borgloon, traditiegetrouw op Paasmaandag. Op de Stroopfeesten zal er in primeur de Haspengouwse Boerenmarkt worden gelanceerd. Er worden veel inwoners, mensen uit de regio en toeristen verwacht. “Het mooie verbindingsfeest zorgt al jaren voor een gezellige Haspengouwse kermissfeer”, vertelt schepen Loes Ory. “Dit is puur Haspengouw!”

Met de Stroopfeesten wordt maandag het toeristisch seizoen – traditioneel op tweede paasdag – in Haspengouw afgetrapt. “De Lonenaren en de toeristen zullen er naast de vele doe-activiteiten en workshops getrakteerd worden op een primeur: de Haspengouwse Boerenmarkt”, vertelt schepen van Toerisme Loes Ory (Open Vld-Stroop). “Je zal er tientallen standhouders vinden met énkel lokale producten, de korte keten van eten en drinken, zeg maar. Het wordt meteen een try out voor een permanente wekelijkse Boerenmarkt. De gratis aangeboden standplaatsen hiervoor waren in een mum van tijd volzet. De Boerenmarkt sluit naadloos aan op de beleving en het doe-toerisme op de stroopsite. Particulieren, de horeca en bij uitbreiding Limburg en Vlaanderen zullen er korte keten en streekgebonden lekkers kunnen kopen of online bestellen via een app en hun pakketten kunnen afhalen.”

Daarnaast is er een breed aanbod aan DOE-activiteiten voor de kinderen. Schepen van Toerisme Loes Ory: “Sinds 2018 kunnen de feesten doorgaan op de site van de prachtig gerestaureerde stroopfabriek, en kent Borgloon een nooit gezien aantal bezoekers voor de bloesems, kunst in het landschap en de vele bezienswaardigheden. De laatste 5 jaar – zelfs ten tijde van de corona-epidemie – neemt het aantal bezoekers van Borgloon alleen maar toe, en verblijven ze ook langer en ook buiten de bloesemperiode. Met het doorkijkkerkje, de boomtenten, de stroopfabriek, de nieuwe wandelingen en opgewaardeerde fietslussen,…werd Borgloon een toeristische trekpleister in binnen- en buitenland. De eerste week van april ontvingen we 1500 bezoekers, evenveel als anders op een ganse maand.”

Programma

De stroopfeesten 2023 op paasmaandag 10 april bieden een mooi programma voor jong en oud, in het thema van het mooie Haspengouw, over de bloesems, het fruit, het landschap en de stroop met de populaire stroopwafel die in 2022 bekroond werd met een Visit Limburg Award voor vakmanschap.

Praktisch Site Stroopfabriek – maandag 10 april – 13 uur – 18 uur

***Gratis inkom***

Optreden van BrassBand Zuid-Limburg en de Time Travelers

Haspengouwse boerenmarkt met streekproducten

Workshops met huiskok Giovani Oosters, bloesembomen maken, stroopwafels toppen,…

Sneukeltochtjes door het bloesemlandschap

Gratis bezoek met gids in stroopfabriek

Gratis stroopwafel voor bezoekers met flyer

Live-radio met Trudo FM, dé radio van Haspengouw