Levensloop Sint-Truiden laat de 24-uren-run van voor de covidperiode los en kiest resoluut voor het concept met initiatieven en evenementen. Aan het hoofd van de vernieuwingsoperatie staat de kersverse voorzitter Kris Marguillier (44). Hij gelooft in een doorstart van Levensloop met de focus op evenementen.

Levensloop Sint-Truiden heeft een nieuwe voorzitter, Kris Marguillier. Hij werd op maandag 21 maart verkozen op een vergadering met het zetelende comité en nieuwe leden. Hij neemt de fakkel over van Stefanie Haijen (voorzitter) en Agnes Put (ondervoorzitter), het duo dat Levensloop staande hield tijdens corona. Marguillier leidt de Aveve-winkel in Brustem op de Vliegveldlaan en houdt wel van een wandeling in zijn vrije tijd. Truiens Nieuws sprak met de man die een nieuwe generatie vrijwilligers mee wil krijgen in het mooie verhaal van 12 jaar Levensloop Sint-Truiden.

Kris Marguillier

(Foto’s: © Sint-Truiden Levensloop)

Truiens Nieuws (TN): “Dag Kris. Proficiat met uw benoeming als voorzitter van Levensloop Sint-Truiden. Een nieuwe voorzitter, een nieuwe aanpak?”

Kris Marguillier: “Dankjewel. Nieuwe aanpak? Ja en neen. In de covidperiode hebben mijn voorgangers alles gedaan wat ze konden om ons mooie initiatief staande te houden. Het team van Stefanie en Agnes koos vorig jaar voor ‘Levensloop in het Klein’. Op dat evenement moesten deelnemers niet de volle 24 uur wandelen of lopen. Teams en individuen konden samen parcours van verschillende afstanden gaan ontdekken. Het stadspark was voorzien van verschillende tenten met animatie, eten en drinken. Het Levensloop comité zorgde voor entertainment met muziek maar ook voor sereniteit. Zo kon je op het terrein een tent terugvinden die was ingericht ter nagedachtenis aan overleden vechters. Ik wil dit sterke werk van het Levensloop comité voortzetten door het evenement van 24 uur los te laten en me te focussen op sterke initiatieven en evenementen zoals het comité dat deed tijdens de coronajaren.”

TN: Levensloop bleef dus ondanks corona in Sint-Truiden springlevend?

 Kris: “Zeker! Jaarlijks organiseren we verschillende evenementen die geld inzamelen voor Stichting Tegen Kanker én ondersteunen we vechters in hun strijd tegen de ziekte. Zo bracht onze organisatie tijdens de afgelopen pandemie goodiebags naar vechters in het Sint-Trudo Ziekenhuis en het AZ Vesalius in Tongeren. Op deze manier wilden we onze steun betuigen voor de mensen die door corona en de geldende maatregelen van afstand, hun strijd tegen kanker alleen moesten voeren. Verder waren er de wandel- en fietstochten en een brievenbus op op de Grote Markt waarin mensen steunende boodschappen konden achterlaten voor vechters. Deze verschillende acties voerde het Levensloop comité van Sint-Truiden uit onder leiding van Stefanie en Agnes. Zij zorgden er samen met sterke comitéleden voor dat de strijd tegen kanker ook tijdens corona werd voortgezet. Kanker stopt immers nooit en bleef ook tijdens corona vele levens raken.”

TN: Komt het oude loopevenement van voor corona terug?

Kris: “Levensloop is van origine een evenement waarbij teams zich kunnen inschrijven om 24 uur lang te wandelen of te lopen. Veel Truienaren herinneren zich nog wel dat die veel volk trokken. Op verschillende plaatsen zoals ‘t Speelhof, de Saffraanberg en het Truiense stadspark werd er massaal bewogen tegen kanker. Door corona kon Levensloop in zijn traditionele vorm echter niet plaatsvinden. Momenteel beleeft onze organisatie een doorstart met verschillende leden van het oude comité én ook nieuwe leden. Het doel is nu om samen na te denken over de toekomstige activiteiten van Levensloop.”

TN: Er is dus een wissel van de wacht. Hoe komt het?

Kris: “Levensloop Sint-Truiden bestaat al 12 jaar en is daarbij één van de oudste Levenslopen van ons land. Omdat verschillende anciens én onze voorzitster en ondervoorzitser dit jaar wilden stoppen was er een reële kans dat Levensloop Sint-Truiden niet meer zou blijven bestaan. Dat was geen optie. Om die reden heb ik samen met het bestaand comité nieuwe mensen gezocht om ons te versterken. Mensen die in de voorbije jaren hielpen zijn teruggekomen alsook nieuwe mensen. Allemaal met een vrijwilligershart!”

TN: Wat mogen we van jullie verwachten?

Kris: “Voor ik antwoord wil toch nog even de vele teams zoals de verenigingen, de bedrijven en de scholen die Levensloop steunen een dikke pluim toesturen en hier uitdrukkelijk vermelden. Het is mede dankzij hen dat we zoveel mensen kunnen helpen! Wij van onze kant gaan evenementen organiseren om samen geld in te zamelen. Wat we dit jaar allemaal gaan doen staat nog niet vast maar we gaan zeker verder met het goede werk van 2021 en daarvoor. Ik wil langs deze weg graag een oproep lanceren. We zijn nog steeds op zoek naar mensen die ons comité willen versterken of op een van onze evenementen willen helpen. Mail ons! We hebben jullie nodig!”

Lijkt de strijd tegen kanker jou ook wat? Wil jij je steentje bijdragen aan Levensloop, als vrijwilliger of als comitélid? Neem dan zeker contact op met esther.levensloop@outlook.be