Op Pinksterzondag kunnen Truienaren ’s avonds in twee kerken, de crypte en de tuin van de dekenij  kennismaken, genieten en beleven hoe de geloofsgemeenschap warmte en liefde uitstraalt. Truiense jongeren, kunstenaars, muzikanten en bekende lokale sprekers zorgen mee voor gezelligheid en innerlijke beleving onder het motto ‘Avondje kerken’.

“Voor de covidperiode hadden we jaarlijks de traditie om met Pinksteren onze deuren open te gooien”, steekt deken Wim Ceunen van wal. “Op zondagavond viel er in de kerk en in Sint-Truiden vanalles te beleven. Zo namen bekende Truienaren plaats op de preekstoel in de collegiale Onze Lieve Vrouw; waren er vaandels en wierook in de Minderbroederskerk, schoenen of verhalen in zand in de Sint-Martenkerk, stilte en kaarslicht in de Sint-Gangulfuskerk. Na enkele jaren onderbreking door corona pikken we die draad weer op en tellen we af naar aanstaande zondag 28 mei: een nieuwe editie van avondje kerken.”

Tussen 19 en 22 uur gooit de Trudofederatie van de Katholieke Kerk dus opnieuw haar deuren open: die van de collegiale Onze Lieve Vrouw, de Sint-Martenkerk, de crypte, de tuin van de dekenij en de Sint-Gangulfuskerk. “Iedereen is welkom en breng gerust wat mensen mee”, nodigt Wim Ceunen uit. Het aanbod oogt alvast interessant. Een overzicht.

Onze-Lieve-Vrouwekerk: Truienaren op de preekstoel; muziek en inspiratie.

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk nemen vier Truienaren het woord: ze klimmen op de preekstoel en voorzien hun favoriete bijbelfragment van persoonlijk commentaar. Deze prachtige personen mag je verwachten:

19.30 uur Thomas Peeters, medeoprichter ‘De Egeltjes’ – 20.00 uur Olesia Vorotintseva, vluchtelinge uit Oekraïne –

20.30 uur Jan Vanderkerken, uroloog Sint-Trudoziekenhuis – 21.00 uur Kristel Croes, directeur Hesbania

De commentaren worden afgewisseld met muziek. Voor de muzikale omlijsting zorgt jong Truiens talent: Anna-Catharina Meinesz op altviool, begeleid door Frans Vanbekbergen aan het orgel, en cellist Kobe Verstappen. Presentatie gebeurt door woordkunstenaar Michel Kempeners. Doorlopend is er een kaarten-, boeken- en geschenkenstand van het Pastoraal Informatiecentrum.

Levensdoeken in de Sint-Martenkerk

Belangrijke momenten, rituelen en sacramenten tekenen ons leven en geven er betekenis aan. Kunstenares Lucie Haentjens brengt in haar kunstwerk deze verhalen uit haar leven in beeld. Ontdek haar ‘levensdoek’ en geef vorm aan dat van jou. Bekende en minder bekende Truienaren laten ons in hun geschiedenis kijken aan de hand van foto’s van hun doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, diaken- of priesterwijding.

De crypte van de abdij: het leven voor & na

In vele levens is er een voor & na. Zo ook in het leven van wijlen zangeres Kinga Bán: voor & na de diagnose, voor & na het afscheid, voor & na de dood. In één videolied brengt zij dit voor & na breekbaar, kwetsbaar en krachtig tot leven… . De 37-jarige Nederlandse zangeres overleed in 2019 aan borstkanker en liet bij veel mensen een diepe indruk na over hoe ze ermee omging. Elke twintig minuten start er een videovoorstelling van ongeveer 10 minuten.

Sint-Gangulfuskerk: Light a candle, stilteplek en dagsluiting

Iedereen is welkom in de Sint-Gangulfuskerk om een kaarsje te branden en stil te vallen bij wat haar of hem ter harte gaat. Deze kerk is op deze avond een plek van stilte; af en toe klinken hemelse woorden van woordkunstenares Tine Ruysschaert. Je kan er ook de vuurtoren bewonderen die de secundaire scholen vanuit het jaarthema ‘vertrouwen uitstralen’ samen opbouwden. “We sluiten de avond om 22 uur af in de Sint-Gangulfuskerk met de ‘completen’: samen met de zusters Clarissen bidden we de dagsluiting”, aldus deken Wim. “Al sinds de tijd van Trudo markeert dit gebed in de Truiense kloosters de overgang van dag naar nacht. De teksten van deze gezangen danken om de voorbije dag en bidden om een rustige nacht.”

Tuin dekenij: Trudobar

De Truiense jongeren die deze zomer paus Franciscus zullen ontmoeten op de Wereldjongerendagen in Portugal toveren de tuin van de dekenij om tot Trudobar. Je bent er welkom om even bij te tanken en op verhaal te komen bij elkaar. Met de opbrengst steunen we hun reis.

Praktisch

Zondag 28 mei in de kerken het centrum van Sint-Truiden. Vrije toegang.

Doorlopend programma van 19 uur tot 21.45 uur.

In elke kerk zullen er folder ter beschikking zijn met het programma van de avond.

In beeld bovenaan: de Onze-Lieve-Vrouwekerk en in beeld hieronder: de crypte van de abdij

Foto’s ©Media Haspengouw