De Truiense vastgoedmakelaar Jean-Claude Nivelles (59) lanceert samen met zijn dochter Daphné Bid & Buy, een nieuw online biedingsplatform voor vastgoed in Vlaanderen. “Met ons concept gaan we vastgoedtransacties toegankelijker en transparanter maken”, zegt Nivelles. “Bid & Buy zorgt ervoor dat koper en verkoper glashelder weten waar ze staan.”

“De vastgoedmarkt kende de voorbije jaren woelige periodes”, steekt Jean-Claude Nivelles van wal. Als expert vastgoedmakelaar en mede-eigenaar van ImmoClee  en Geel-Blauw Sint-Truiden kent hij de tendenzen en de problemen op de vastgoedmarkt als geen ander. Vanwaar dit nieuw concept? Nivelles legt uit: “Vorig jaar wakkerden de lage rentevoeten de vastgoedtransacties aan. Panden werden verkocht tijdens het eerste bezoek, de vraagprijs werd overstegen en er werd flink tegen elkaar opgeboden. Bij Bid & Buy willen we in het koopproces iedereen een eerlijke kans geven. Koppels doen vaak een bod in een gesloten omslag maar hebben verder geen zicht op proces.”

Dochter Daphné Nivelles (23), bekend van de vele beautycontests, stapt mee in het project. “De prijsdaling op de vastgoedmarkt staat niet in verhouding tot de stijging van de rente”, vertelt ze. “Koppels die een bod doen, willen dat doordacht kunnen doen op basis van andere lopende biedingen. Anderzijds wil het verkopende koppel transparantie in het verkoopproces en starten aan een realistisch verkoopbedrag. Dat realiseren we nu met onze Bid & Buy”, aldus Daphné.

Stijging rentevoet

Hoewel de rust in de immosector stilaan terugkeert, blijft de aankoop van een eigen woning voor heel wat mensen lastig. Jean-Claude Nivelles verduidelijkt: “De rente steeg van gemiddeld 1,38 procent begin 2022 naar 3,38 procent aan het einde van vorig jaar. Dat is het gemiddelde voor een woonkrediet op 20 jaar met een vaste rente en een quotiteit van 80 procent, zo blijkt uit de rentebarometer van Immotheker Finotheker. Daarnaast zet de prijsdaling zich veel trager en voorzichtiger in dan gedacht. De prijsdaling bedraagt op dit moment om en bij de 0,5% en kan dus de rentestijging niet compenseren.” En je hoort vaak dat er zoveel bijkomende kosten zijn. Daphné vult aan: “De huidige renovatienormen en het asbestattest betekenen bijkomende kosten in het geval van een renovatiewoning. Via ons platform liggen de erelonen een stuk lager voor de verkoper. Dit wordt gecompenseerd door een vast tarief, betaald door de koper. We maken de verkopers het hoofd niet gek met onrealistische bedragen maar starten aan een haalbaar bedrag. Vanaf daar kijken we wat de waarde is in de ogen van de kopers.” Als startcadeau geeft Daphné dit nog mee: “Bij wijze van lanceringsactie bedragen de erelonen voor de verkoper 1%. Bij klassieke makelaars liggen de erelonen tussen de 2% en 4%.”

Ontzorging

Bij Bid & Buy hebben vader en dochter ook oog voor de soms administratieve zorgen van (ver)kopers. “Elke verkoper wordt begeleid en wordt administratief ontzorgd. Het platform geeft live inzage in het dossier en tegelijk biedt het de veiligheid van de samenwerking met een van de Bid&Buy makelaars. Een van ons zal het vaste aanspreekpunt zijn en de gebruikers worden vertrouwd gemaakt met het platform dankzij een handleiding en een testomgeving”, besluiten Jean-Claude en Daphné Nivelles.

Meer info: www.bidandbuy.be

Foto ©Media Haspengouw