Onder het motto ‘Passie met ambitie’ heeft handbalclub Sint-Truiden een mooie start van het nieuwe seizoen genomen. “Bij de jeugd zijn de ploegen gemengd samengesteld, en dat verklaart misschien waarom wij bij Dames1 ons nog extra weten te geven”, vertelt speelster Sara Marteleur. “Wij botsen, vallen, en staan terug recht om te blijven gaan, en verbijten onze pijn, maar opgeven, dat kennen we niet!” Vandaag is elke Truienaar welkom op de thuiswedstrijden. Die van Dames1, de toppers van België, vindt om 18 uur plaats tegen Waasmunster.

Zaterdag speelde de gemengde ploeg JM 16 (1) een mooie wedstrijd tegen Achilles Bocholt. Met 18-28 op het scorebord keerden de jongens en meisjes erg tevreden terug naar Sint-Truiden. Gemengd spelen? “Ja, in onze jeugdwerking is dat doodgewoon”, vertelt speelster Sara Marteleur (32) van Dames 1. “Ik was nog heel klein toen ik op een vriendjesdag eens mee ging handballen en ik had de smaak onmiddellijk te pakken. Handbal is een heel leuke sport waarin er elke seconde bijna iets gebeurt. Het gaat allemaal erg snel. Wie even naar het toilet moet heeft gegarandeerd al een aantal punten gemist.”

(Lees verder onder de foto)

In beeld: JM16, dat zijn jongens én meisjes, wonnen zaterdag hun wedstrijd.

Schwalbe? Nooit van gehoord!

Wat me opvalt aan de ploeg Dames1 is de felheid waarmee ze voor elk punt strijden. Ik zie nooit een schwalbe zoals bij het voetbal. Vanwaar die verbetenheid en energie om te blijven gaan? “Klopt”, vervolgt Sara. “Onze jeugdwerking is gemengd wat maakt dat je als meisje tussen jongens nog meer de drang hebt om je te bewijzen. Je moet ook een beetje een stoer kantje hebben om deze sport te doen want je gooit je, soms letterlijk, met je lijf in de strijd. Het is wat ruw, en je geeft jezelf volledig voor je ploeg.” Haar medespeelster, Esthelle Ghijsens (22), bevestigt: “Handbal is alles een beetje in één sport. Het is heel intensief, er is veel lichaamscontact en verdedigend is het heel hard, explosief soms. Ik vind het fijn om iemand tegen te houden zodat die niet kan scoren. Het gaat heel snel op en af. Zalig!” Ook Esthelle vindt dat vergelijkingen met andere sporten moeilijk opgaan. “Basket? Dit gaat toch veel harder hoor. En wij mogen meer (lacht).”

Hechte band

Naast de competitieploegen is er bij Handbal Sint-Truiden ook ruimte voor het recreatieve. “Niet iedereen moet of wil een competitiespeler zijn. Op de eerste plaats is er de hechte band, het familiegevoel, de vriendschappen die onze club zo sterk maken”, vertelt jeugdtrainster Lize Puzeys (25). Ik had al vanalles geprobeerd toen ik op mijn dertiende het handbal ontdekte. Ik ben in Sint-Truiden begonnen en ben er nog steeds. Het groepsgevoel is een sterke plus in onze club. Van kleinsafaan leren we de kids met een bal omgaan. Stilaan leren ze dan passen te geven, en zo bouwt dat op.” De dames kijken met vertrouwen de wedstrijd van zondagavond tegen Waasmunster tegemoet. “Wie wil komen kijken, doe gerust. Kinderen en jongeren kunnen ook zelf eens mee komen doen op onze trainingen”, besluiten ze enthousiast.

Praktisch

Handbal Sint-Truiden – Schema wedstrijden van zondag 17 september: zie hieronder.

(Klein)kinderen en jongeren die eens willen komen meedoen? Mail even: zie onderaan.

http://www.handbalsint-truiden.be/

https://www.facebook.com/hbsinttruiden