Truiense studente Merith Walpot (20) van Hogeschool PXL onderzocht in haar bachelorproef de invloed van TikTok-trends op het koopgedrag van Vlaamse jongeren tussen 18 en 24 jaar. “TikTok is vandaag de dag haast niet meer weg te denken in het dagelijkse leven van jongvolwassenen”, legt communicatiestudente Merith Walpot uit. “De trends over producten en merken die op dit platform aanwezig zijn, zijn alom bekend bij hen. Ik merkte dat steeds meer mensen, waaronder ikzelf, producten of merken kochten omdat ze die op TikTok hadden gezien.”
“Voor mijn bachelorproef onderzocht ik hoe TikTok-trends het koopgedrag van Vlaamse jongvolwassenen beïnvloeden,” steekt Merith Walpot van wal. “In totaal vulden 238 respondenten mijn enquête in, waarvan 208 personen actief TikTok gebruiken en producten tegenkomen op hun For You-pagina. Uit de resultaten bleek dat meer dan de helft van de respondenten (53,37%) al eens een product kocht naar aanleiding van een TikTok-video, waarbij de meeste aankopen online werden gedaan. De meest beïnvloede productcategorieën zijn kleding (21,53%), verzorgingsproducten (20,57%) en make-up (18,18%). De belangrijkste redenen voor deze aankopen waren dat het product paste bij hun persoonlijke stijl of smaak (28,79%), positieve beoordelingen van andere gebruikers (24,75%), de nuttigheid van het product in hun dagelijks leven (20,71%) en het oplossen van een probleem of behoefte (16,16%).”
Impulsaankoop
“Opmerkelijk is dat de meeste respondenten de aankoop later deden, maar wel doordat ze het product op TikTok hadden gezien (78,35%). Bovendien stimuleert TikTok spontane koopbeslissingen; meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat hun aankoop een impulsaankoop was (54,64%). Verder heeft een kwart van de respondenten (25,77%) al meer dan vijf keer een aankoop gedaan door TikTok, en 13,40% gaf al meer dan €100 uit aan een aankoop.” Volgens de studente zal TikTok in de toekomst een belangrijke rol spelen binnen het koopgedrag van jongvolwassenen. “Zo geeft 82,47% van de respondenten aan open te staan voor toekomstige aankopen door TikTok-trends. Daarnaast blijkt TikTok ook invloed te hebben op de product- en merkvoorkeur van jongvolwassenen. Bijna de helft van de respondenten (42,27%) geeft de voorkeur aan bepaalde merken of producten vanwege hun populariteit op TikTok, wat hun toekomstige koopgedrag zou kunnen beïnvloeden.”
Kritische houding
Ondanks deze bevindingen is er ook een kritische houding onder een deel van de jongvolwassenen. “Bijna de helft van de respondenten (46,63%) heeft nog geen aankoop gedaan door TikTok-trends, voornamelijk door gebrek aan interesse in het product (27,69%), twijfels over de kwaliteit (27,18%) of authenticiteit (18,97%), en desinteresse in sociale mediatrends (10,77%). Toch zijn TikTok-trends een steeds belangrijker wordende factor binnen het koopgedrag van jongvolwassenen”, besluit Merith Walpot.