Maandagavond werd in de gebouwen van de Europese Unie de art expo “Past/Present/Future” van Truiens kunstenaar Tom Herck opengesteld. Daarin toont hij een samengestelde selectie uit zijn oeuvre en biedt hij kijkers een reis door zijn kunstenaarschap waarin hij een actuele link legt met Europa en haar verleden, heden en toekomst.

Op uitnodiging van Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) krijgt Tom Herck een kunstplatform midden in hartje Brussel, in de Europese wijk, in de gebouwen van het parlement. “Kunst zet ons aan tot denken en werpt een creatieve blik op hedendaagse gebeurtenissen”, verduidelijkt Hilde Vautmans (Open Vld), die nog maar net te horen heeft gekregen dat ze de Europese lijst voor Open Vld mag trekken bij de verkiezingen van 9 juni 2024. “Ik wil kunstenaars graag een platform geven in Europa. De afgelopen jaren heeft Tom Herck internationaal echt zijn stempel gedrukt. Ik heb hem uitgenodigd in het Europees Parlement, het kloppend hart van Europa, om een selectie van zijn oeuvre tentoon te stellen. Zijn werk verkent vaak sociaal-politieke thema’s. Dat zien we ook in de werken die hij hier deze week tentoonstelt. Tom zet mensen aan tot denken met zijn excentrieke, uitdagende en typerende werken. We staan op een keerpunt in Europa. Je voelt dat Europa verandert. Die evolutie en onderlinge oorzaken komen tot uiting in de expo Past/Present/Future. Het Europees Parlement leek mij dus de ideale locatie voor Tom om zijn werken te tonen.”

Thematische diepgang

De kunstenaar zelf spreekt van een thematische diepgang. “Het is een eer om deze selectie van mijn werken te kunnen tentoonstellen in zo’n bruisende omgeving als het Europees Parlement. Met deze werken verdiep ik mij in de complexiteit van het menselijk bestaan, waarbij ik thema’s behandel als ijdelheid, geschiedenis, religie, de opkomst en ondergang van rijken, evolutie en de terugkerende aard van de geschiedenis.” De kunstenaar gebruikte een aantal van zijn vroegere kunstwerken en voorzag de nodige metaforen om de Europese context tot uiting te laten komen. “Deze thematische diepgang nodigt kijkers uit om na te denken over de menselijke ervaring.  Ik ben Hilde dankbaar dat ze mij dit platform aanreikt om mijn visie over Europa te delen”, besluit Tom Herck.

De art expo Past/Present/Future van Tom Herck loopt nog tot en met donderdag 12 oktober 2023 in het Europees Parlement. De expo is strikt toegankelijk met voorafgaande inschrijving via hilde@vautmans.eu