Maxwell, Quinten, Emiel, Robby en Pieter. Deze vijf UCLL-eindejaarsstudenten van de faculteit KMO & Ondernemen hebben een tijdelijke kerstwinkel opgestart in de Stapelstraat op nummer 11. De pop-up store zal nog tot en met koopjeszondag 18 december geopend zijn, en loopt in samenwerking met Hasp-O Zuid. Het thema draait rond houthakkers en is ideaal voor wie originele cadeaus wil aanschaffen.

Wie gisteren (donderdag) door de Stapelstraat kuierde heeft misschien ook gezien dat het leegstaande pand nummer 11 plots helemaal tot leven is gekomen. “Met onze pop-up store willen wij mensen bewust maken van duurzame alternatieve grondstoffen om zo te zorgen voor een beter milieu”, steken de Truiense studenten van wal. “Wij bieden ecologische en duurzame producten aan. Daarnaast zetten wij onze zelfgemaakte houtproducten in de kijker. Hiermee tonen wij aan dat iedereen met de juiste motivatie zelf aan de slag kan. Onze pop-up is gekleed in het thema van het houthakkers-verhaal. Daarnaast willen wij de Truienaren warm maken om zelf aan de slag te gaan, want eigen werk geeft meer voldoening. Ook willen wij zoveel mogelijk ervaring opdoen en een beter inzicht krijgen in de wereld van het ondernemen. Wij onderscheiden ons door een ruim aanbod van producten voor zowel interieur als exterieur.”

(Lees verder onder de foto’s)

In beeld: “We hebben zelf ook de handen uit de mouwen gestoken en deze bok gemaakt”

Inclusiviteitsverhaal

De studenten zijn Truienaren. De projecten van de opleiding situeren zich vooral in Hasselt en Genk. “Wij hebben zelf initiatief genomen om in Sint-Truiden deze winkel te starten. Met veel dank overigens aan de eigenares van het pand. Ze steunt ons en er is een groot vertrouwen. Dat is mooi.”

Door in zee te gaan voor dit project ‘Lumberjack’ (houthakker, red.) met Hasp-O Zuid kiezen de eindejaars voluit voor inclusiviteit. “Heel wat van de koopwaar werd gemaakt door de leerlingen van Zuid; we zijn zelf onder de indruk van het mooie assortiment planten. Daarnaast is er een groot aanbod lokale producten. Op de eerste verdieping hebben we het extra (kerst)gezellig gemaakt zodat bezoekers een kopje thee of koffie kunnen nuttigen tussen al hun kerstaankopen door in de stad.” Hasp-O Zuid is een buitengewone school die jongeren, die een extra duwtje nodig hebben. “Samen met hen zijn we erin geslaagd deze kerstshop tot een mooie belevenis te maken. Het pand geeft niet enkel de pop-up Lumberjack onderdak, maar ook de pop-up L’artiste Inconnu. Deze pop-up staat in teken van ‘lokale en onbekende kunstenaars een platform te geven’.

Conceptstore CO.llab 73 decoreert de ramen met allerlei schilderingen in teken van kerst. De Boogaerderie kleedt het pand aan met hun kerstbloemen. Ook zomercafé Leopold steunt dit project op een feestelijke wijze met cava.

Webshop

De fysieke winkel zal zondagavond de deuren sluiten. “Jammer dat het zo snel is, maar we hebben nog andere katten te geselen de komende weken en maanden, zoals tussentijdse examens”, vertelt een van hen. “De webshop blijft wél nog 5 maanden open. We willen immers geld in het laatje krijgen voor onze drie goede doelen waar alles naartoe gaat. Zo kunnen de mensen in de manden in de winkel sjaals en handschoenen deponeren voor Team Hope, en verder gaat de winst naar Menno’s droom, een vzw die initiatieven onderneemt voor kinderen die kampen met kanker, en tenslotte gaat er een stuk naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek.”

Tekst & Foto’s © Rudi De Cock

In beeld: als je in de Stapelstraat langs de Carrefour richting station wandelt, vind je op het eerste kruispuntje de Stapelstraat nr. 11, waar de UCLL studenten van KMO & Ondernemen vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 december van 10-18 uur een pop-up store openhouden, helemaal ‘into christmas’