De Truiense kunstenaars Koen Vanmechelen en Tom Herck nemen deel aan de officiële selectie van de 60e Biennale di Venezia. Op uitnodiging van het Padiglione Venezia presenteert Vanmechelen zijn werk op twee iconische locaties: in de vijver van het Venetiaanse paviljoen in de Giardini en in TESA 99 in het Arsenale Nord. Tom Herck pakt er uit met een mega-dinosaurus waar een hele filosofie achter zit. De Biënnale loopt van 20 april tot 24 november 2024.

Het thema van deze 60e editie, ‘Foreigners Everywhere’, sluit nauw aan bij de kernthema’s in Vanmechelens wijdlopige oeuvre. Met zijn Kosmopolitische Renaissance roept de kunstenaar op tot een duurzame balans tussen het lokale en het globale, natuur en cultuur. Op de biënnale is Vanmechelens monumentale installatie ‘Looking for the Ark’ een filosofische verbeelding van de veerkracht en kwetsbaarheid van dat nieuwe leven. Vanmechelen vertaalt zijn visie in een diptiek; twee kunstwerken – een kind en een ark – op twee verschillende locaties maar met elkaar verbonden.

Worstelend kind

Uit de vijver van het Paviljoen van Venetië verrijst een kind in zwart marmer uit het water. Dit sculptuur van 2 meter hoog, is gebaseerd op Adriano Cecioni’s ‘Bambino con Gallo’ (1868), onderdeel van de vaste collectie van het Uffizi in Firenze waar Vanmechelen in 2022 exposeerde. Vanmechelen vervangt het oorspronkelijke haantje door een bronzen anker en voegt een glazen ketting toe. “Het kind worstelt zichtbaar met het anker, terwijl het met zijn voeten al in het water staat. Op zoek naar standvastigheid en verankering, lijkt het bijna te zwichten onder het gewicht”, vertelt Vanmechelen. De sculptuur verbeeldt zo ook Venetiës zoektocht naar een duurzame toekomst.

Ark

In Tesa 99 worden bezoekers begroet door hetzelfde anker, ditmaal in glas. Centraal in de ruimte staat ‘Noah’s Ark’, Vanmechelens hedendaagse interpretatie van de Venetiaanse waterbus, de vaporetto. De kunstenaar transformeert dit iconische Venetiaanse symbool in een drijvende galerij. De boot, beladen met sculpturen van glas, brons, taxidermie en 3D-print, vervoert een microkosmos van onze wereld.

Het dak van de ark biedt toevlucht aan een verscheidenheid van bomen en dieren; half in glas, half in taxidermie en brons. Deze met uitsterven bedreigde soorten fungeren als een aangrijpende herinnering aan de impact van het Antropoceen. Half in ons rijk, half in een ander, zijn ze een oproep tot een groter ecologisch bewustzijn. Vanmechelen verduidelijkt: “De ark is een plaats waar de wereld samenkomt, maar ze fungeert ook als waarschuwing. Als we er niet in slagen om samen een nieuwe wereld te creëren, zal het schip zinken. Er is geen ontsnappen aan, de space shuttle ten spijt. Tegelijk is het kunstwerk een ode aan de toekomst, een duurzame maatschappij, waarin plaats is voor alle leven in al zijn vormen. Met de Biënnale als achtergrond, spoort ‘Looking for the Ark’ ons aan om de turbulente wateren van ons bestaan te navigeren in volle bewustzijn, met verantwoordelijkheid, en met hoop.”

Herck

Het nieuwste kunstwerk van de Belgische kunstenaar Tom Herck uit Sint-Truiden is een 10 meter hoog menselijk skelet dat een dinosaurus opvist, genaamd “Once We Ruled The World”. De installatie, waarbij het menselijke skelet gebaseerd is op scans van de kunstenaar zelf, heeft als doel het menselijke ego en onze ijdelheid in vraag te stellen. “Het is een waarschuwende herinnering aan de vergankelijkheid van macht”, zegt Herck. “Ooit heersten de dinosaurussen over de wereld. Nu is dat de mens, maar voor hoelang nog?”

 

Kunstenaar Koen Vanmechelen exposeert met twee creaties in Venetië

Beelden © Berengo Studio / Studio Koen Vanmechelen