Op Pinksterzondag, 19 mei 2024, nodigt de kerkgemeenschap van Sint-Truiden je uit om over de drempel van zijn eeuwenoude kerken te stappen voor een betoverende avond vol spiritualiteit en cultuur tijdens het evenement ‘Avondje Kerken?!’. Dit jaar, met als thema ‘Vuur en Wind’, belooft het een gedenkwaardige viering te worden van Pinksteren, de christelijke feestdag die de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen herdenkt.

In de sfeervolle omgeving van de collegiale Onze Lieve Vrouw, de Sint-Martenkerk, de Crypte en de Sint-Gangulfuskerk zullen bezoekers tussen 19.00 en 22.00 uur worden ondergedompeld in een scala aan activiteiten die de geest en de zintuigen prikkelen. Van inspirerende toespraken tot betoverende dansperformances, van reflectieve momenten bij kaarslicht tot moderne kunstwerken die de zeven hoofdzonden verbeelden, er is voor elk wat wils. Een hoogtepunt van de avond is de ‘Op de preekstoel’-sessie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar vier prominente figuren uit diverse vakgebieden hun persoonlijke inzichten delen over favoriete bijbelfragmenten. Onder hen zijn Patricia Robinne, bestuurder en managing director van het Truiense communicatiebureau Idearté, en Bart Stouten, dichter en voormalig radioproducent-presentator bij radio Klara.

Sint-Martenkerk

‘Avondje kerken’ betekent meer dan enkel de hoofdkerk naast het stadhuis op de markt. In de Sint-Martenkerk wordt het 800-jarig jubileum van de heilige Christina gevierd met internationale videofragmenten en betoverende dansperformances, terwijl de crypte van de abdij bezoekers uitnodigt om ontroerende videobeelden te ervaren en na te denken over hun eigen spirituele reis. Verder is er de Gangulfuskerk voor wie behoefte heeft aan een moment van bezinning.  En verder is er ook de Trudo & Christinabar in het internaat van Hasp-O Centrum, waar mensen kunnen bijpraten met een drankje.

Gratis

Toegang tot het evenement is gratis, “maar donaties zijn welkom”, klinkt het bij de organisatoren. “En dit ter ondersteuning van de pastorale eenheid Sint-Trudo en het Rehema-project Huruma in Nairobi, Kenia, dat zich richt op alleenstaande dakloze vrouwen met kinderen.”

Voor meer informatie over het programma en locaties, bezoek www.trudofederatie.be of neem contact op met het secretariaat van de dekenij op Plankstraat 16 in Sint-Truiden, telefonisch via 011 68 23 37, of per e-mail via sint.trudofederatie@gmail.com.