De bloesemtijd staat voor de deur en trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar de Limburgse regio. Vandaag begint het bloesemseizoen in Bilzen, dat deel uitmaakt van het bloesemparadijs van Haspengouw. Borgloon, bekend als dé bloesem- en fruitstad van de streek, biedt een overvloed aan activiteiten en betoverende landschappen.

In april transformeren duizenden fruitbomen tot gigantische bloesemboeketten, waardoor de regio een waar paradijs wordt voor wandelaars, fietsers en levensgenieters. Borgloon biedt tijdens de bloesemperiode een scala aan activiteiten, waaronder bezoeken aan fruitveilingen, fruitbedrijven, wijnterrassen, en begeleide natuur- en verhalenwandelingen. Voor kinderen zijn er ook speciale activiteiten gepland. Verder heeft Borgloon zijn inmiddels bekende Bar Vue bij het doorkijkkerkje (vanaf 26 maart) en natuurlijk De Smaakfabriek als culinaire topper.

Het gemeenschappelijke bloesemprogramma van Bilzen-Hoeselt loopt van zaterdag 23 maart tot 4 mei. Dankzij gunstige weersomstandigheden zijn er dit weekend al beginnende bloesems te spotten in de pruimenbomen. Met meer dan 30 activiteiten, waaronder het bloesemfestival ‘Lumineus’ en het uitverkochte dauwconcert met Gabriël Rios, belooft Bilzen-Hoeselt dé bestemming te zijn voor bloesemliefhebbers. Fietsers, wandelaars en mensen met een beperking kunnen de omgeving verkennen dankzij de samenwerking met Fietsfabriek 3740, die aangepaste fietsen aanbiedt.

Wandelen in Borgloon, een zaligheid

 

Prikkelende zintuigen

Een bijzondere ervaring zijn de zintuigen- en meditatiewandelingen onder leiding van lokale gidsen. Martine Vandevenne neemt deelnemers mee op een prikkelende tocht voor de zintuigen, terwijl yogacoach Romina Theunis rust en meditatie biedt in de natuurlijke omgeving. Tickets voor deze wandelingen zijn beschikbaar op www.visitbilzen.be/bloesems.

Schepen van toegankelijkheid Ann Thijs benadrukt het belang van inclusiviteit: “In het uitgebreide bloesemprogramma willen we iedereen de kans geven om deel te nemen aan ‘de mooiste tijd van het voorjaar’. Dankzij de samenwerking met Fietsfabriek 3740 kunnen mensen met een beperking gebruik maken van aangepaste fietsen. In de toekomst passen we ook het fietsnetwerk verder aan.” Haar collega Véronique Jans, schepen van toerisme, nodigt bezoekers uit om te genieten van de bloesemtijd en te verblijven in een van de 50 prachtige accommodaties in de stad.

Meer informatie over alle evenementen is te vinden op www.uitinborgloon.be

Voor meer informatie over alle bloesemactiviteiten in Bilzen en Hoeselt, bezoek www.visitbilzen.be/bloesems.

Beelden © Roland Hermans