Het buurtcomité van het Kerkveld in Zepperen en de straatbewoners hebben in een straal van 2 kilometer rond de Genovevakerk meer dan 8 kilometer aan straten en paden opgeruimd. Resultaat: 15 vuilzakken vol zwerfvuil. De Mooimakers stelden vast dat de veldweg tussen Rijkel en Zepperen nog steeds een sluipweg is. “Om de tien seconden moesten we aan de kant voor een auto.”

Het buurtcomité van het Kerkveld in Zepperen riep de straatbewoners op om mee te komen helpen om te zorgen voor een propere buurt. Het Kerkveld was vlug opgeruimd, en het werkterrein werd vervolgens naar de hele oude dorpskern verlegd. Van de Drie Gezustersstraat naar het Genovevaplein, van de Kogelstraat tot de d’Oyestraat, van Valkenstraat en de Kasteelstraat tot de Zwartweidestraat, overal trokken de ploegen van het Kerkveld met gedrevenheid er doorheen om blik, papier, glas en plastiek op te ruimen. Resultaat: 15 vuilzakken werden in twee uur tijd gevuld met afval. Verder stelden de vrijwilligers vast dat de Kogelstraat en de Honsberg drukke straten zijn. Op de veldweg tussen Rijkel en Zepperen moesten de Mooimakers om de 10 seconden van de weg voor het autosluipverkeer dat normaal langs de rotonde in Ordingen moet rijden. “Op deze weg werd in het verleden al eens een kind doodgereden”, herinnert een van hen zich.

De Mooimakers waren achteraf wat ontgoocheld over het gebrek aan burgerzin. Anderzijds lieten ze het niet aan hun hartje komen en sloten ze de opruimactie af met een drankje. “We gaan dinsdag wandelen met de groep om eens te kijken of alles er nog proper bij ligt”, klinkt het.

© Jos Lacroix