Stenaertberg

 

Hebben jullie ook die gigantische berg reeds opgemerkt? Toepasselijk gelegen op Stenaertberg. Ik had verwacht dat bij de voorstelling van De Tour de France 2024 Sint-Truiden ging opgenomen worden met minstens een bergrit categorie 3. In elk geval kan Nys of Iserbyt er wel wat komen oefenen.  Nu begrijp ik wel waarom het toekomstig project dat daar zal verrijzen ‘Buur&Berg’ noemt.

Sint-Jozef en Sint-Anna lagen er vroeger zusterlijk of liever schoonmoederlijk naast elkaar. Sint-Anna toepasselijke naam voor het moederhuis. De toen nieuwerwetse materniteit herinner ik mij nog goed. Tussen de 34 en 30 jaar geleden zijn onze drie dochters er geboren. Ons oudste is al snel een fonkelend sterretje in ons hart en aan het firmament geworden, maar de twee jongste zijn intussen ferme dames geworden. Toen lag de kersverse moeder nog wel 8 tot 10 dagen in het moederhuis. Een hectische periode waar de vader vooral moest zorgen dat het piepkleine koelkastje  op de kamer gevuld werd met schuimwijn (Cava of Prosecco bestond toen nog niet), om de soms wel meer dan een dozijn gelijktijdige en nieuwsgierige bezoekers te laten klinken op de verse spruit. En dan ’s avonds zelf zorgen voor zijn hongerige maag. Dat was dan meestal op de Houtmarkt waar toen nog Zorba gevestigd was, of er tegenover naar de Joegoslaaf, waar de slivovitsj rijkelijk vloeide na de maaltijd, en je als jonge vader met onzekere tred alleen thuis in het te grote bed belandde. Allez, zo lijkt het toch in de krochten van mijn geheugen.

Precies 10 jaar geleden kregen we reeds de eerste plannen voor de nieuw zorgcampus op de Sint-Anna site onder ogen. Na ontelbare onderhandelingen tussen de verschillende actoren ( Sint-Trudo, Integro, Wiric, Ferm thuiszorg, de Hummeltjes en bouwpromotor Kairos) en planwijzigingen zou het er dus ‘binnenkort’ echt van komen. “De Sint-Anna site heeft als doel om midden in de stad een warme (zorg)campus te bouwen voor (buurt)bewoners van Sint-Truiden. Mensen met grote, kleine en zonder zorgbehoeftes kunnen zo levenslang wonen in de stad.” Voorwaar een mooie gedachte stad Sint-Truiden waardig.

 

Groetjes

Francis