In enkele gemeentes zijn er mensen op pad om zogezegd in naam van het Rode Kruis geld in te zamelen voor het onderzoek naar het coronavirus. Maar dat zijn oplichters

Mensen die in naam van het Rode Kruis geld vragen, zijn oplichters. Geloof ze niet. Als ze voor je deur staan, stuur ze weg. Laat het weten aan het Rode Kruis dat de oplichters bij jou langs zijn geweest, zo kunnen zij ze opsporen. Je kan ook aan de politie laten weten dat de oplichters in je buurt aan het werk zijn. 

Hoe kan je het Rode Kruis wél helpen in deze corona-tijden? “Kom bloed geven,” zegt Ine Tassignon. “Een aantal mobiele bloedinzamelingen bij grote bedrijven gaan niet door, dus we willen alles op alles zetten om toch genoeg bloed in te zamelen, zodat we de bloedvoorraad op peil kunnen houden. Er is op dit moment geen tekort, maar we willen die comfortabele voorraad zo lang mogelijk blijven behouden. Een donorcentrum is een veilige plek. We nemen onze voorzorgen om het risico op besmetting met corona zo klein mogelijk te houden.”

Koop geen mondmaskers op 2dehands.be

Op tweedehandssites zie je de voorbije dagen dat mensen mondmaskers proberen te verkopen aan woekerprijzen. 2dehands.be stelt daar nu paal en perk aan en heeft beslist om alle zoekertjes die te maken hebben met mondmaskers en handgels te verwijderen.

Het blijft -zoals altijd- ook oppassen geblazen als je iets wil kopen op een tweedehandssite. Trap niet in de flauwe corona-excuses van oplichters! De verkoper laat weten dat hij bang is voor het coronavirus, en dus niet langs zal komen of jij moet het niet gaan afhalen, maar dat je de betaling wel al mag doen. Hij stuurt het pakje dan later wel op. Dat klinkt verdacht. Laat je niet misleiden!

Let op voor hackers bij thuiswerk

Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze thuiswerken. Als je thuis werkt, moet je vaak allerlei programma’s installeren op je computer, of inloggen op beveiligde websites. Let op dat je altijd énkel je login en passwoord ingeeft op plekken die zeker van je werkgever zelf zijn! En als je een teleconferentie doet, samen met je collega’s, let dan op dat je geen belangrijke informatie deelt. Veel mensen willen de ervaring van die eerste videoconferentie delen op sociale media. Ze nemen een foto en zetten die online. Maar als er bepaalde links of zo in beeld zijn, dan kunnen andere mensen mogelijk meeluisteren naar jullie vergaderingen.

Laat je woning niet zomaar controleren of schoonmaken

Luisteraars laten ons weten dat er dievenbendes op pad zijn die zich voordoen als arts, zorgmedewerker of virusschoonmaker. Ze zeggen dat ze je woning moeten komen controleren of ontsmetten. Maar ze hebben uiteraard andere plannen. Laat het duidelijk zijn: onze artsen en zorgmedewerkers hebben voor zulke dingen op dit moment absoluut geen tijd. Laat die mensen dan ook niet binnen.

Zelftest voor corona bestaat niet!

Let ook op voor valse berichten over corona in je mailbox, of op je telefoon. Zo circuleert er een mail waarin staat hoe je zelf kan testen of je besmet bent met corona of niet. Als je tien seconden je adem inhoudt en je vervolgens niet hoest, zou je het nieuwe coronavirus niet hebben. Deze test is nonsens. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ontkent formeel dat deze techniek werkt. Stuur de mail dan ook niet door.