Er zijn 1.298 nieuwe bevestigde coronagevallen in ons land. 536 patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis en er zijn ook 42 nieuwe overlijdens. “De modellen voorspellen nu een piek begin april, maar dat is wel op voorwaarde dat we met z’n allen onze contacten met 50 procent verminderd hebben”, zeggen de virologen.

Er is een stijging van het aantal mensen dat intensieve zorg nodig heeft van 474 naar 605, en ook het aantal patiënten dat beademing nodig heeft, stijgt: van 322 naar 420. ‘We zitten nog altijd in de stijgende fase van de uitbraak, het aantal gevallen en hospitalisaties neemt toe’, zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. ‘Dat klopt ook met een aantal van de modellen die we volgen.’

‘Het is heel belangrijk dat de we maatregelen opvolgen, als ze maar half gevolgd worden, zal alles twee keer zo lang duren’, vult professor Emmanuel André aan op de persconferentie.

Er zijn in totaal 6.235 bevestigde gevallen in ons land, waarvan 1.298 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd gedurende de laatste 24 uur. 857 kwamen uit  Vlaanderen, 256 in Wallonië, en 164 in Brussel van 21 personen is niet duidelijk waar ze wonen. Die cijfers blijven een onderrapportering, omdat enkel de zwaar zieken en het zorgpersoneel getest wordt.