Een technicus van Fluvius plaatste de 1,5 miljoenste digitale energiemeter in Vlaanderen. Die eer viel te beurt aan een gezinswoning in Tongeren die wordt gerenoveerd. De 1,5 miljoenste digitale meter is een belangrijke mijlpaal in de uitrol. Bijna 25% van de Vlaamse gezinnen beschikt ondertussen al over zo’n digitale meter.

(Foto: ©Fluvius)

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit en gas. Ondanks het slechte nieuws omtrent de terugdraaiende teller (een financieel voordeel dat wegvalt), vindt de digitale teller stilaan zijn weg naar het grote publiek. En er zitten ook voordelen aan vast.

Bij nieuwbouw of renovaties gebeurt de installatie ervan door technici van Fluvius. Daarnaast staan drie aannemersgroepen van Fluvius – 3DM, Unit-T en TEAPlus – sinds begin 2021 ook in voor de geografische uitrol van de meters in bestaande woningen. Daarbij vervangen ze de meters gemeente per gemeente en straat per straat. “Ook in Limburg gaat het goed vooruit”, vertelt Sébastien Ansquer, een Maasmechelse technicus bij Fluvius. “Ik installeerde al honderden digitale elektriciteits- en gasmeters, van Dilsen-Stokkem tot in Haspengouw. Ondertussen is het grote publiek er ook al erg mee vertrouwd. Wat me opvalt, is dat alsmaar meer klanten me tijdens de installatie van hun digitale meter vragen hoe ze daarmee hun elektriciteits- en gasverbruik beter kunnen opvolgen én zo minder kunnen verbruiken. Ongetwijfeld een gevolg van de fel gestegen energieprijzen en de media-aandacht voor de op til staande energietransitie.”

Grote slokoppen

Kort nadat de digitale meter is geïnstalleerd, kan je in het klantenportaal mijn.fluvius.be gratis je verbruikshistoriek online raadplegen. “Handig, zo kan je voor elektriciteit per kwartier en voor gas per uur exact nagaan hoeveel je verbruikt”, weet Sébastien. “Het is dé manier om de grote slokoppen in je energieverbruik detecteren. Je kan zelfs apps aan je digitale meter koppelen waarmee je je verbruik kunt gaan sturen.”