Het gegrom van België moet dan toch ook in Puurs gehoord zijn, want plots krijgen we volgende week niet 60.000 maar toch 93.000 vaccins van Pfizer.

Vrijdag raakte bekend dat België volgende week maar 60.000 in plaats van de beloofde 100.000 dosissen van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech geleverd krijgt. De taskforce was erg kritisch op die boodschap van Pfizer. “Ons vertrouwen heeft een knauw gekregen”, hoorden we. Ook Premier De Croo was in zijn wiek geschoten: “Dit zo een paar dagen op voorhand zeggen, dat gaat niet. Wij moeten ook wel kunnen plannen”.

Zaterdagavond had de taskforce vaccinatie echter beter nieuws .”Pfizer heeft vandaag laten weten dat we 7000 dosissen minder dan de oorspronkelijk voor 18 januari voorziene aantallen zullen ontvangen”, aldus een mededeling. “In vergelijking met de initiële inschatting is de impact dus beperkter. De weken erna zou het voorziene leveringsritme hernomen worden.”

Uit een eerste analyse blijkt dat deze verminderde levering geen impact zal hebben op de vaccinatie van de bewoners en personeel in de woonzorgcentra. Voor de ziekenhuizen die begin volgende week hoopten versneld te kunnen starten met de eerste vaccinaties van zorgprofessionals, betekent dit een beperkte vermindering van hun voorziene quotum.

Tegelijk herhaalde de taskforce nog eens dat zij helemaal niet op de hoogte gebracht was van de vertraging van de levering: er was hierover geen enkel voorafgaand overleg en dat is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.