Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft 3 projecten in Hasselt goedgekeurd in het kader van slimme steden en gemeenten in Vlaanderen en maakt daarvoor ruim 2 miljoen euro vrij. Het gaat over een digitaal platform voor markten, een mobiliteitsapp en technologieën die de drukte van leveranciers meten in het autoluwe centrum.

Het eerste project van de stad Hasselt is een digitaal platform om markten op een meer attractieve manier te promoten bij burgers. Hasselt werkt hiervoor samen met Turnhout en Halle. Voor dit project werd een budget van 697.000 euro uitgetrokken. Via het platform kunnen marktbezoekers meer informatie krijgen over het marktaanbod en lopende acties. Het platform moet ook toelaten dat de organisatie van markten meer digitaal en efficiënter kan verlopen. De steden willen een administratieve vereenvoudiging voor marktkramers doorvoeren en marktgegevens via smart data beter monitoren.  

Mobiliteitsapp voor burgers

Het tweede project gaat over duurzame mobiliteit. Om burgers te stimuleren om verplaatsingen naar werk, school, winkel of vrije tijd meer duurzaam te maken, wil de stad Hasselt een mobiliteitsapp ontwikkelen. Vandaag hebben duurzame mobiliteitsaanbieders elk een eigen app met telkens een apart account en betaalsysteem. Eén app waarop alle mobiliteitsdiensten in de stad te vinden zijn, moet het makkelijker maken voor burgers om te kiezen voor duurzame alternatieven voor de auto. Zo zal het aanbod bestaan uit trein-, bus-, deelfiets- en stepdiensten. Ook aanbieders van  elektrisch en publiek opladen van de wagen behoren tot de mogelijkheden.

Slimme levering in autoluw centrum

De Stad Hasselt stelt vast dat vrachtwagens die goederen afleveren in het stadscentrum dat vaak op hetzelfde moment doen, waardoor er in de ochtend- en avondspits veel files en opstoppingen zijn in de binnenstad. Vandaag beschikt de stad niet over data over deze goederenstromen en kan ze het verkeer ook niet gericht aansturen. Daarom wil de stad een slimme oplossing ontwikkelen die vervoerders van goederen makkelijk het centrum laat bereiken, maar tegelijkertijd bijdraagt aan een zo verkeersluw mogelijk centrum.