Vorige zondag (12 september), tijdens de Open Monumentendag, kon je voor het eerst weer binnenkijken in het Kasteel van Heers. 2000 toeschouwers profiteerden daarvan.

In mei kocht de Vlaamse regering het vervallen Kasteel van Heers van de adellijke familie Desmaisières en trok meteen tien miljoen euro uit voor de renovatiewerken. Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed voegde de daad bij het woord en startte, met de hulp van erfgoedorganisatie Herita en het vrijwilligersteam van vzw Heerlijk(heid) Heers, de eerste dringende instandhoudingswerken. Op Open Monumentendag opende het kasteel opnieuw zijn deuren voor het publiek en kon je onder leiding van gidsen  een deel van het kasteel bezoeken. En ook vaststellen dat het geen dag te vroeg was dat de overheid ingreep.

“Je mag je aan een unieke inkijk verwachten in de salons van de 18de en 19de eeuw”, vertelde Paul Lambrechts van Heerlijk(heid) Heers. Om de 20 minuten vertrokken aan de zomerbar in de basse-cour de rondkeidingen. En natuurlijk was ook een wandeling  in het prachtige kasteelpark niet te versmaden. “Eind 2023 moet de schuur klaar zijn voor het grote publiek. In 2022 start erfgoedorganisatie Herita, dat het kasteel van de Vlaamse regering in erfpacht krijgt, dan met de restauratiewerken van het kasteel zelf. Onze vrijwilligers van Heerlijk(heid) Heers blijven het domein onderhouden en helpen bij kleine restauratiewerken”, besluit Lambrechts.