Op een herfstige zondagnamiddag kan je in de feestelijke Academiezaal van Sint-Truiden even op verhaal komen bij theaterkunstenaar Guido Wevers, twee boeiende zondaggasten en twee jonge topmusici. Tijdens de pauze kan je ook nog genieten van zondagse taart en een korte, gezellige babbel.

Voor deze show van zondag 21 november is Guido ondergedoken in de waterwereld. Met geoloog Karel Van Daele en de jonge architecte Pauline Borremans gaat hij op zoek naar een natuurgetrouwe bestrijding van de klimaatverandering, van wateroverlast en watertekorten.

Karel Van Daele is doctor in de geografie. Ongeveer vijftien jaar geleden, onder impuls van toenmalig schepen Miel Londoz stelde De Watering Sint-Truiden Karel aan als eerste watermanager en erosiecoördinator in Vlaanderen. Zijn opdracht: hoe modderstromen en gronderosie door stortregens voorkomen in ons heuvelachtig Haspengouw? Ondertussen is hij een veel gevraagd spreker en adviseur in Vlaanderen en ook in het buitenland.

In het kader van de ontwerpstudio Degrowth (UHasselt) maakte eindejaarstudente architectuur Pauline Borrelmans een masterproject “Paludicultuur, een nieuwe identiteit voor De Wijers”. Ze onderzocht hoe dit natuurgebied, dat grenst aan Haspengouw, dé waterbron voor het uitdrogend Vlaanderen kan worden. Paludicultuur is een nieuwe vorm van landbouw die geschikt is om toe te passen in gebieden met een hoge en sterk variërende grondwaterstand. Gewassen die hier geteeld en geoogst kunnen worden zijn bruikbaar als bouwmateriaal, veevoeder of substraat voor bollen- en groetenteelt. Pauline beklemtoont het samengaan van natuurbeheer en productieve landbouw.

Met haar masteronderzoek won Pauline Borremans de Wanatoeprijs. In deze jaarlijkse wedstrijd gaan het kunstencentrum Z33 en Het Belang van Limburg samen op zoek naar de beste eindejaarstudenten in de beeldende kunsten, design en architectuur. In 17 jaar is het de eerste keer dat een student architectuur de Wanatoeprijs wint. Pauline behaalde zowel bij het publiek als bij de jury de hoogste prijs. Pauline studeert nu verder als landschapsarchitecte.

De gesprekken worden afgewisseld met “watermuziek” van twee jonge, veelzijdige muzikanten Conrad Nuyts en Mayte Levenbach met piano, viool, zang en … een improvisatie door het publiek!

Praktisch
De show vind plaats op zondag 21 november in de prachtige Academiezaal, Plankstraat 17, Sint-Truiden. De show begint om 14.30 uur en eindigt om 16.30 uur. Gezien tijdens de pauze taart en koffie in De Fwajee worden geserveerd, is een CovidSafeTicket vereist. De toegangsprijs bedraag 11 euro (koffiepauze met taart inbegrepen); korting voor jongeren, groepen en mensen met een laag inkomen. Reserveren is gewenst en kan bij de UITbalie van het cultuurcentrum, telefonisch via 011/701.700 of via www.debogaard.be.