Het mooie weer gaat gepaard met het hooikoortsseizoen. Maar hoe kunnen wij nu het verschil tussen hooikoorts en COVID-19 onderscheiden? Viroloog Steven Van Gucht gaf vandaag tijdens de persconferentie praktische tips inzake hooikoorts.
20/05/20 – Feyza Ozcan

Een dalende trend blijft aanhouden. Dat bleek vandaag uit de cijfers van de persconferentie. Het is wel heel belangrijk dat iedereen de maatregelen blijft respecteren, want het virus is nog niet verdwenen.

“Het mooie weer brengt voor mensen die allergisch zijn ook veel ongemakken. Het hooikoortsseizoen is in volle gang”, vertelt Steven Van Gucht. Omdat er gelijkenissen zijn tussen de symptomen van COVID-19 en allergie, werd er vandaag tijdens de persconferentie het verschil tussen de twee verduidelijkt. “De symptomen van een allergie verschijnen van zodra u blootgesteld wordt aan een bepaalde hoeveelheid pollen of allergenen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij het naar buiten komen”, zei viroloog Van Gucht. “Bij COVID-19 blijven de symptomen aanhouden ook wanneer u binnenblijft.”

Allergie
Een allergie veroorzaakt meestal geen koorts of spierpijn maar wel een lopende neus, verstopte neus, eventueel hoest, rode en jeukende ogen en wat lichte vermoeidheid. “Niezen komt vaak voor bij hooikoorts, maar is veel minder uitgesproken bij COVID-19”, zei Steven Van Gucht.

COVID-19
Kenmerkend aan COVID-19 is het ontwikkelen van een plotse erge vermoeidheid, het hebben van koorts en spierpijn. Dit zijn zaken die volgens de viroloog niet vaak optreden bij een allergie.

Tips
De viroloog geeft ook enkele praktische tips om de ongemakken van een allergie te verminderen. Zo kan het dragen van een zonnebril, de was niet buiten drogen, regelmatig te douchen en het haar regelmatig te wassen de ongemakken van bepaalde allergieën verminderen. “Mensen met hooikoorts, die vaak moeten niezen en toch nog naar buiten gaan, raden wij aan om een masker te dragen”, aldus Van Gucht. Het dragen van een masker zou de verspreiding van druppels, die bij het niezen ontstaan, kunnen beperken en het zou kunnen helpen tegen de allergenen in de lucht. “We raden ook absoluut aan om de behandeling tegen hooikoorts of astma niet te onderbreken en de laatste richtlijnen te blijven volgen”, zei viroloog Van Gucht.

Meer informatie is te vinden op de website: airallergie.be