Joren Raskin, zaakvoerder, van firma Rascomat. Woont al enkele jaren in Alken, momenteel is zijn gemeente de meest getroffen gemeente in heel België door het corona-virus.

“Wij hebben vrienden en familie die reeds besmet zijn, sommigen opgenomen in het ziekenhuis, en enkelen reeds overleden.” Klinkt het bij Joren.

“Sinds het begin van de corona-maatregelen was het ons duidelijk dat de lock-down maatregelen veel te laat genomen zijn, en er een tekort ging zijn aan beschermend materiaal. Daarom heb ik een mondmasker ontworpen dat we met goed verkrijgbaar materiaal kunnen maken. We kunnen echter (nog) niet garanderen of, en in welke mate de gebruikte materialen een bescherming kunnen bieden tegen dit virus. Om dit te kunnen testen hebben we hier, ondanks enkele politieke connecties, de juiste instanties nog niet voor kunnen bereiken.
Ondertussen hebben we een van de machines in ons bedrijf aangepast om de mondmaskers op grotere schaal te kunnen produceren. Met enkel het uitsnijden van het materiaal en het aanbieden van de elastieken in de vorm van een zelfbouwpakket, kunnen wij alleen al wekelijks een 50 000 mondmaskers produceren. Met extra personeel en faciliteiten kunnen deze ook gemakkelijk afgewerkt worden. Wegens het samenscholingsverbod en het sluiten van bijvoorbeeld culturele centra krijgen we dit echter niet geregeld.
Als de moedwillige bedrijven hier in begeleid zouden worden, kunnen alle nodige mondmaskers of ander beschermingsmateriaal ook lokaal geproduceerd worden en is het tekort opgelost.”

Joren vertelt ons nog dat de bestellingen voor de maskers uit verschillende hoeken blijven binnenkomen. Dit varieert van mensen werkzaam in de zorg, politiezones tot gemeentes en bedrijven. Veel van deze mensen lijken niet in aanmerking te komen voor de mondmaskers die de overheid voorzien heeft. Sommige personeelsleden in cruciale bedrijven beginnen te weigeren om te werken. Dan zal men continu interim personeel moeten inschakelen omdat ze niet de juiste beschermingsmiddelen aangereikt krijgen.

Al van in het begin van deze crisis hekelen zij de belgische politiek, die het nalaat om duidelijk taal te spreken, die niet in staat is om het belgische volk te beschermen, en die niet in staat is om te zorgen voor duidelijke oplossingen. Ze zijn het ook kotsmoe dat er politieke spelletjes gespeeld worden, terwijl er mensen ziek worden en sterven aan dit virus.

Verschillende bedrijven nemen initiatieven om op korte termijn voor oplossingen te kunnen zorgen, om hun mensen te helpen en te beschermen.


Vanuit de overheid blijkt er weinig tot geen informatie te komen over op welke manier deze bedrijven met hun lokale leveranciers, werknemers en machines, hun bijdrage op een juiste manier kunnen leveren.


Zo probeerden Joren en zijn team al op verschillende manieren te achterhalen of de gebruikte materialen voor de gemaakte mondmaskers wel goed zijn als bescherming, maar nergens wordt de juiste info vrijgegeven.

Ook andere bedrijven beginnen met het produceren van volgelaatsschermen, beademingstoestelen, sterilisatie technieken,…


“Indien deze bedrijven de juiste informatie en begeleiding zouden krijgen kunnen zij wel een verschil maken in deze crisis.” Zegt Joren.

“Daarom vragen wij dan ook aan de belgische overheid om klare taal te spreken, te stoppen met achter de feiten aan te lopen en te zorgen voor oplossingen.
Binnen blijven en handjes wassen doen we allemaal ondertussen, zorg nu eens voor een duidelijke richtlijn en aanspreekpunt voor al deze bedrijven die wel een bijdrage kunnen leveren.”