In de zomer van 2019 haalde de voormalige PXL-studente nog haar diploma vroedkunde, maar Ine Tiolants (25) uit Alken besloot volledig voor de muziek te kiezen. In het najaar mocht ze haar eerste EP voorstellen onder haar artiestennaam Emmy d’Arc.

Of het een zware bevalling was? “Ik denk dat ik iets minder dan een jaar aan de nummers gewerkt heb. Een week voor de allereerste lockdown ben ik beginnen schrijven en tegen het eind van het jaar zat ik in de studio. Alles was toen nog nieuw, dus ik moest mijn weg nog wat zoeken. Intussen gaat het al vlotter en ben ik volle bak aan het werken aan nieuw materiaal. Ik schrijf alles alleen. Als je daarvoor met iemand samenwerkt, hoor je toch ook hun invloed. Dat wil ik niet”, zegde ze toen in Het Belang van Limburg.

De 24-jarige Limburgse Ine Tiolants maakte eerst nog onder haar eigen naam muziek. Die viel bij het publiek dusdanig in de smaak dat ze er de award ‘MNM Rising Star 2018’ voor won. Inmiddels gooit ze het over een enigszins andere boeg. Onder nieuwe artiestennaam Emmy d’Arc bracht ze dit jaar al drie zelfgeschreven nummers uit. De gevoelige single ”Reveal” is haar vierde. Net als haar voorgaande werk, klinkt het erg persoonlijk.

Met optredens op Werchter Parklife en in de AB, de titel van Beloftevolle jongere op de Golden Hasselt Awards en nu een eerste ep mogen we over een succesvol 2021 spreken voor de Alkense. “Ondanks corona ben ik blij dat ik toch veel heb kunnen spelen. Ik heb de voorprogramma’s van Gabriel Rios, Ozark Henry, Novastar, Daan en Soulsister mogen spelen afgelopen zomer. Hele fijne momenten en ideaal om meer mensen te bereiken. Een hoogtepunt?  Dan misschien toch mijn optreden voor Rode Neuzen Dag op VTM vorige week. Mensen kunnen je wel eens horen op de radio of opmerken op sociale media, maar met zo’n tv-optreden bereik je toch een groter publiek.”  En op 27 januari speelde ze nog tijdens De Toots Sessies op Canvas.

Op 25 en 26 februari kan je Emmy d’Arc zien en horen in Cultuurcentrum Den Dries in Gingelom. De Alkense geeft er twee avonden een gratis concert, een try-out met eigen nummers, telkens van 20 tot 22 uur. Reserveren? Op to.emmydarc@gmail.com