Het gemiddeld aantal coronabesmettingen begint nu echt fors te dalen, met 27 procent om precies te zijn. Die daling is ook te merken in het reproductiegetal, dat weer onder de 1 zakt. Dat betekent dat het virus aan kracht afneemt. En ook het aantal ziekenhuisopnames daalt nu lichtjes, met 1 procent. De piek daarvan zal wellicht deze week zijn top bereikt hebben. Intussen zijn 6,5 miljoen boosterprikken gezet. Dat leren ons de cijfers de Sciensano zaterdagmorgen ter beschikking stelde.

Tussen 26 januari en 1 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 38.081 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 27 procent in vergelijking met de week ervoor (19-25 januari). We komen van weektoenames van ruim 70 procent. De vijfde coronagolf lijkt dus over de piek heen. Omikron heeft de deltavariant bijna compleet verdrongen en maakt 99,3% uit van de besmettingen. Viroloog Steven Van Gucht gaf gisteren tijdens de persconferentie van Sciensano wel nog een nuance mee bij de besmettingscijfers: “De daling situeert zich uitsluitend bij personen onder de 60 jaar. Bij de 60-plussers stijgt dit nog en bij de 80-plussers bedraagt de stijging zelfs 23 procent. Bij 60-plussers lijken we voorlopig op een plateau af te stevenen, eerder dan op een daling. Blijf dus voorzichtig in uw je contacten met kwetsbare mensen.”

Tussen 26 januari en 1 februari werden gemiddeld 101.431 testen uitgevoerd, een daling met 15 procent met de week voordien. De positiviteitsratio in diezelfde periode bedroeg 43,9 procent (-2,4 procent). Dat cijfer betekent dat net geen 44 op de 100 tests positief waren. Het reproductiegetal tussen 26 januari en 1 februari bedroeg 0,98. Dat is een daling met 20 procent. Voor het eerst in deze golf zakt het reproductiegetal weer onder de 0. Een getal boven de 1 betekent dat het virus aan kracht wint, een getal onder de 1 dat het in kracht afneemt.

Situatie in onze ziekenhuizen
Tussen 29 januari en 4 februari zijn per dag gemiddeld 352 patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 1 procent ten opzichte van de week ervoor (22 – 28 januari). Dit cijfer slaat trouwens op mensen die specifiek wegens covid in het ziekenhuis belanden, niet mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis belanden en vervolgens positief testen op het coronavirus. De piek van ziekenhuisopnames hebben we wellicht deze week bereikt, stelde Steven Van Gucht vrijdag: “Maar intussen blijft de druk op het zorgsysteem nog heel hoog. Ook het aantal huisartsen dat een hoge werklast rapporteert, is verder gestegen. Meer dan 70 procent ervaart een zware tot heel zware werklast.” In dat verband riep Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing en Tracing nogmaals op om huisartsen zoveel mogelijk te ontlasten bij (mogelijke) symptomen en na een risicocontact door de instructies te volgen op mijngezondheid.belgie.be.

Gisteren meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 4.248 coronapatiënten (+11 procent). Het is van 30 november 2020 geleden dat er meer dan 4.000 covidpatiënten in onze ziekenhuizen lagen. Hier gaat het wel over alle patiënten die een coronabesmetting hebben, ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. De druk op het verplegend personeel blijft hoog. Op dit moment worden 430 covidpatiënten opgevangen op intensieve zorg, 17 procent meer dan een week eerder. De balans tussen de uitstroom en de instroom is deze week gekeerd: tot voor kort konden meer patiënten IZ verlaten dan er binnenkwamen, en dat is nu niet meer het geval. “Maar we verwachten dat in de loop van februari de bezetting op IZ geleidelijk weer zal afnemen”, gaf Van Gucht mee.

Tussen 26 januari en 1 februari overleden dagelijks gemiddeld 34 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 30 procent meer dan in de week ervoor. “De toename is er vooral bij de 85-plussers, zowel binnen als buiten de woonzorgcentra. In de woonzorgcentra is het aantal besmettingen gestegen met 30 procent. 1 op de 5 meldt een grote uitbraak van 10 of meer gevallen,” schetste Van Gucht. In totaal zijn er in België al 29.227 corona-overlijdens te betreuren.
De dagcijfers
Hieronder vind je de dagcijfers van deze morgen, per gemeente in Haspengouw.