Ontgoocheling, een slag voor de motivatie van de mensen in de frontlinie tot ontzettende boosheid op de overheid, dat zijn de gevoelens van het ziekenhuispersoneel nu de vaccinaties van dat personeel voor diezelfde overheid werd uitgesteld. Ze begrijpen er niks meer van. De zoveelste loze belofte naar die mensen toe, heet het een kaakslag, die dagdagelijks in het verweer staan tegen de pandemie? Daar lijkt het op.

We ontvingen zonet bericht van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat Pfizer geen zekerheid kan bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken. Dit houdt in dat de hubziekenhuizen Jessa en Sint-Trudo woensdag en donderdag NIET mogen starten met de eerste vaccinaties.

Dr. Yves Breysem: “Als ziekenhuis hebben wij steeds onze rol en verantwoordelijkheid in deze coronapandemie opgenomen. Sterker nog, we zijn steeds een stap verder gegaan, zowel tijdens de eerste coronagolf, in onderzoek bij de bestrijding van COVID-19 en nu recent in onze rol als HUB tijdens de vaccinatiecampagne en locatie voor sequencing van mogelijke coronavarianten. Om dan te elfder ure te horen dat er nu door een achterstand in de levering het vaccinatieschema van het ziekenhuispersoneel in gedrang komt, is enorm teleurstellend en frustrerend. Het wordt ontzettend moeilijk om onze medewerkers en artsen gemotiveerd te houden om zich verder in te zetten in de strijd tegen COVID-19. Wij staan continu in overleg met het agentschap Zorg en Gezondheid om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen.”

“De teleurstelling bij onze teams in de frontlijn is enorm groot. We voelen ons op zijn minst gezegd in de steek gelaten door de overheid, die de voorbije dagen aanhoudend beloftes heeft gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten. Het wordt zeer moeilijk om dat aan onze mensen die al bijna een jaar een uitputtende strijd voeren, uit te leggen dat zij nu niet in aanmerking komen voor een vaccin. Wij blijven in gesprek treden met het agentschap Zorg en Gezondheid en hopen dan ook zowel voor ons ziekenhuis als de ziekenhuizen die we van hieruit als hubziekenhuis moeten bevoorraden, dat er snel duidelijkheid komt”, aldus dr. Raf Lippens, directeur Sint-Trudo.