Het aantal coronabesmettingen blijft flink stijgen, met 42 procent tot gemiddeld 24.890 bevestigde gevallen per dag. Maar de stijging van het aantal patiënten in de ziekenhuizen is veel beperkter. Het aantal patiënten op intensieve zorg is ook onder de 400 gezakt. Dat blijkt uit voorlopige data van gezondheidsinstituut Sciensano. 

Op zondag en maandag leveren Sciensano en het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) enkel een summiere cijferupdate aan. Sommige gegevens in dit overzicht zijn dus iets minder recent. Sinds maandag 10 januari geldt er een nieuwe teststrategie. Daardoor moet wie gevaccineerd is en een hoogrisicocontact heeft gehad geen PCR-test meer laten afnemen. Dat kan mogelijk een impact hebben op de besmettingscijfers.

Tussen 6 en 12 januari werden elke dag gemiddeld 24.890 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land. Dat is een stijging in het weekgemiddelde met 42 procent tegenover de week voordien. Nog een forse stijging dus, maar beduidend minder snel dan de voorbije dagen. Met andere woorden, de stijging wordt kleiner, maar blijven wel redelijk hoog.

Tussen 6 en 12 januari zijn elke dag gemiddeld 87.734 testen uitgevoerd. De positiviteitsratio is gestegen tot 30,15 procent. Dat betekent dat bijna 1 op de 3 geteste mensen ook effectief besmet blijken met het coronavirus. Het reproductiegetal van het coronavirus ligt op 1,06 (7 procent lager dan een week eerder). Bij een cijfer boven de 1 groeit de pandemie, bij een cijfer onder de 1 krimpt die.

Situatie in onze ziekenhuizen

Tussen 9 en 15 januari zijn per dag gemiddeld 196 patiënten met het coronavirus opgenomen. Dat is 7 procent meer dan de week voordien.  Het totaal aantal coronapatiënten blijft stijgen, met 12 procent. Gisteren meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 2.083 coronapatiënten. Op intensieve zorg blijven de gemiddelde cijfers gestaag dalen (-11 procent). Daar bezetten nu 391 covidpatiënten een bed, 20 minder dan gisteren.

Tussen 5 en 11 januari overleden dagelijks gemiddeld 20 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 11 procent minder dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 28.612 corona-overlijdens te betreuren.