Ook de databanken DogID en CatID moeten voldoen aan de Europese wetgeving op de privacy. Concreet betekent dit dat op 1 mei 2021 alle gegevens van de verantwoordelijke zowel in DogID als CatID niet meer zichtbaar zullen zijn, tenzij wanneer hier uitdrukkelijke de toestemming voor gegeven wordt.
Wanneer die gegevens onleesbaar zijn, kan men je verloren of gestolen huisdier, als men het vindt, niet meer terugbrengen noch je komen melden als het ergens verongelukt is. Maar je kan dat zelf verhelpen vanaf 1 mei.
1f449-5964307Katten
Voor een kat moet je, op CatID, “openbaar” aanvinken om alles zichtbaar te maken. Dit kan pas na 1 mei 2021 via de site: https://online.catid.be/
1f449-5964307Honden
Voor honden moet je via DogID, de chip koppelen aan je rijksregisternummer. Enkel op die manier zijn jouw telefoonnummer en naam zichtbaar voor alle vrijwilligers. Via de site: https://www.dogid.be/nl/GDPR vind je een stappenplan om dit nu reeds in orde te brengen.
Wat heb je nodig om je gegevens te koppelen ?
-Je elektronische identiteitskaart (eID)
-De pincode van je eID
-Het paspoort van je hond met chipnummer
-Een computer met kaartlezer
-Een internetverbinding
-Het programma eaZylink
Vergeet niet om bij privacymodus voor ‘Publiek’ te kiezen (uitgelegd in stap 2). Dit betekent dat je telefoonnummer en mailadres zichtbaar zullen zijn na opzoeken van het chipnummer.