In de Limburgse ziekenhuizen stierven opnieuw drie coronapatiënten. Dat brengt het totale aantal overlijdens in onze ziekenhuizen op minstens 380. Hoopgevend is wel dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen al voor de derde dag op rij fors afneemt.

Vanuit de Limburgse ziekenhuizen worden opnieuw drie corona-overlijdens gemeld. Na acht dagen zonder sterfgevallen overleed in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt opnieuw een coronapatiënt. Dat brengt het totale aantal overlijdens in Jessa op 89, dat zijn er precies evenveel als in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Het ZOL in Genk heeft met één extra sterfgeval nu 62 corona-overlijdens. Ook het AZ Vesalius in Tongeren heeft opnieuw een corona-overlijden te betreuren. Het totaal staat daar nu op 33. In het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder stierven al 60 coronapatiënten, in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik 24. In het Mariaziekenhuis in Pelt waren er dat tot 15 april 23. Dat brengt de totale dodenbalans in onze ziekenhuizen op minstens 380, al ligt het werkelijke aantal overlijdens in onze provincie en stuk hoger omdat heel wat mensen met een coronabesmetting in de woon-zorgcentra stierven.

Er is hoop!
Wel heel hoopgevend is dat het aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen al voor de derde dag op rij fors daalt. In zes van de zeven Limburgse ziekenhuizen – Pelt niet meegerekend – liggen nu nog 200 coronapatiënten, dat zijn er opnieuw veertien minder dan gisteren. Ter vergelijking: tijdens het hoogtepunt van de crisis lagen in diezelfde zes Limburgse ziekenhuizen nog ruim 450 coronapatiënten, meer dan het dubbel van nu

Weer 577 boetes
Afgelopen week hebben de Limburgse politiediensten 577 corona-pv’s opgesteld. Dat zijn er exact evenveel als de week voordien. De overtreders maakten onnodige verplaatsingen of ze negeerden het samenscholingsverbod. bIn totaal schreven de agenten al 5.702 boetes uit.
Sinds het begin van de coronamaatregelen zijn in deze provincie al 5.702 overtreders beboet. Hieronder vindt u de cijfers per politiezone van afgelopen week en tussen haakjes het totaal sinds het begin van de coronacrisis.
– Federale Wegpolitie Limburg: 55 (totaal: 470)
– Heusden-Zolder: / (totaal: 248)
– LRH: 137 (totaal: 1.013)
– CARMA: 92 (totaal: 976)
– Lommel: 23 (totaal: 246)
– HANO: 15 (totaal: 190)
– Kempenland: 6 (totaal: 236)
– Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken: 27 (totaal: 318)
– Maasland: 6 (totaal: 146)
– Tongeren-Herstappe: 41 (totaal: 233)
– Voeren: 8 (totaal: 69)
– Lanaken-Maasmechelen: 47 (totaal: 457)
– Bilzen-Hoeselt-Riemst: 71 (totaal: 460)
– Kanton Borgloon: 22 (totaal: 191)
– Beringen-Ham-Tessenderlo: 27 (totaal: 449)

Ouders mogen helpen trouwen
Vanaf maandag mogen de ouders opnieuw het burgerlijk of religieus huwelijk van hun kinderen bijwonen. Dat blijkt vrijdag uit de publicatie van het nieuwe ministerieel besluit over de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag.

Religieuze en burgerlijke huwelijken waren in tijden van corona nog steeds mogelijk, maar in zeer beperkte kring. Enkel het bruidspaar, de getuigen en de bedienaar van de eredienst of de ambtenaar van de burgerlijke stand mochten aanwezig zijn. Die regel zal vanaf maandag iets versoepeld zijn, nu ook de ouders erbij mogen zijn.