Dat de chiro’s teleurgresteld zijn in de provincie Limburg voor het afschaffen van de fuifbussen mag duidelijk zijn. Ze uitten hun ongenoegen aan het bestuur via onderstaande open brief:

Beste provinciebestuur Limburg,

Spijtig genoeg hebben wij op vrijdag 19 april via de krant vernomen dat de fuifbussen waar wij jaarlijks gebruik van maken en altijd afgeladen vol zitten worden afgeschaft. Nooit is hieromtrent de mening van jeugdbewegingen gevraagd vandaar onze open brief. 

Via een rondvraag bij verschillende jeugdbewegingen werd al snel duidelijk dat we allemaal vol ongeloof staan bij het vernemen van deze beslissing. Wij zijn het er unaniem over eens dat het afschaffen van fuifbussen een stap is in de foute richting. Dit druist in tegen verschillende aspecten waar wij als jeugdbeweging al jaren voorstander van zijn en waar wij het belang bij vele fuifgangers trachten over te brengen. We lichten ze graag voor u toe.

Eerst en vooral is er het milieu aspect, in elke studie die gedaan wordt, staat Limburg voorop met een slechte verbinding van het openbaar vervoer. De mogelijkheden voor jongeren om ergens naartoe te gaan vooral om hun vrijetijdsleven te kunnen beleven en uit te oefenen (tijdens de weekends en avonden) zijn ontzettend beperkt en men blijft knippen in de uren van bussen en treinen in en naar Limburg. Door deze beslissing is de enige/veilige optie om ergens te geraken de auto. We kunnen daarom niet begrijpen dat er bijgevolg nóg meer bussen worden afgeschaft. 

Bovendien betekent deze afschaffing ook weer meer auto’s op de rijbaan. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar heeft ook heel wat extra logistieke gevolgen en moeilijkheden voor fuiforganisatoren. Denk maar aan de extra overleggen met de stad/gemeente en politiediensten, extra parkeerplaatsen voorzien, extra controles van auto’s. Er wordt al jaren, ook door de provincie, campagne gevoerd rond alcoholpreventie ook bij jongeren. Als er een belangrijke zaak is waar we als jeugdbewegingen al jaren achter staan dan is dit: ‘Niet drinken en onder invloed achter het stuur’. Het is voor ons daarom extra belangrijk om een alternatief aan te bieden aan de zovele fuifgangers die graag alcohol willen consumeren op een fuif; jullie fuifbussen. Wij vrezen dat met deze maatregel het alcoholniveau op de weg enkel zal toenemen.

Tot slot en zeker niet het minste is er het sociale aspect. Wat met bezoekers die geen auto ter beschikking hebben en toch naar die jeugdfuif willen gaan waar iedereen op school het over heeft de dag erna. Als jeugdvereniging strijden wij ervoor zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk een evenementen aan te bieden voor alle jongeren in Limburg. Dit zal nu weg vallen en betekent meer vervoersafhankelijkheid van ouders, vrienden met een rijbewijs, oudere vrienden,…. Vervoersarmoede is een groot probleem bij jongeren en deze beslissing zorgt ervoor dat dit het voor zowel fuifgangers als jeugdverenigingen nog meer vermoeilijkt.

Deze brief wordt ondertekend door 22 jeugdverenigingen, maar velen zullen ongetwijfeld volgen. Wij hopen ten zeerste dat jullie deze beslissing terugdraaien en met ons in gesprek gaan om te kijken naar de toekomst.

Met vriendelijke groeten,

Chirojongens RVM Sint-Marten ( Bompad ) Chiro Hamont ( Meifeesten )

Chiro Hoepertingen ( Fiesta De La Noche ) Chiro Rooierheide ( Safari-party )

Chiro eNWéKa  ( Bokparty ) Chiro ‘Wij’ Koersel (Groes )

Chiro Engroli ( Funk You ) Chiro Sint Brigida Koersel ( Groes )

Chiro Wilderen ( Sin City) Chiro Stal ( Stal davert )

Chiro Helchteren ( Openluchtfuif Helchteren ) Chiro Zolder ( Chiro Beats )

Chiro KSA Lummen ( Ferm Tentenfuif ) Chiro Samowe ( Lentefuif )

Chiro Kaulille ( Bal Tropical ) KLJ Linkhout ( Poe Este Miekes)

Chiro Arika ( Moeder Waarom Fuif-en Wij? ) Chiro Schulen ( Hippie Shake )

Chiro Vechmaal ( Vechmaal Karnaval ) Chiro Hechtel ( Aspifuif) 

Chiro Brustem Chiro Boekt ( Highway Party )