label-1769314

Onder de vlag van LAVA hebben BelOrta en Coöperatie Hoogstraten een gezamenlijk kwaliteitslabel voor blauwe bessen van Belgische bodem geïntroduceerd. “Lokaal en kwaliteit, daar staat het label voor”, leggen Miguel Demaeght van BelOrta en Marcel Biemans van Coöperatie Hoogstraten uit. “De wereldwijde teelt van blauwe bessen neemt enorm toe, maar ook hier in België worden er blauwe bessen geteeld. Samen met onze gezamenlijke telers beseften we dat we een product in handen hebben, waarmee we ons kunnen onderscheiden: lokaal, handgeplukt en kwalitatief mooie blauwe bessen. Door deze gedachte is het nieuwe label geboren.”

 

“In het logo is de Belgische vlag verwerkt en dat geeft aan dat we ons in de eerste plaats zullen focussen op de belorta-3339155Belgische markt. De blauwe bessen die het label krijgen moeten wel van goede kwaliteit zijn. De kleinste sorteringen zullen het label niet krijgen. Ook qua rassen zijn we selectief, alleen de best smakende rassen mogen onder het label gevoerd worden”, zeggen Miguel en Marcel. “Het logo is ontworpen als een stempel, die geïntegreerd kan worden in de bestaande verpakkingen. Zowel BelOrta als Coöperatie Hoogstraten behouden de eigen verpakkingen, maar zullen op bepaalde lijnen dit label voeren.”

Het label is op dit moment enkel voor blauwe bessen bedoeld en beide heren zien in de nabije toekomst nog geen andere producten onder het label vallen. “De blauwe bes is een specifiek product qua volumes en kenmerken. Ook liepen de plannen van beide coöperaties voor dit product parallel aan elkaar, een mooie reden voor een samenwerking. Enkele jaren geleden was het aangevoerd volume op de klok nog erg klein. Inmiddels is de productie flink gegroeid. Toch is het in België nog altijd geen bulkproduct, je kan het beter zien als een niche. Het oogsten gebeurt met de hand, niets gaat machinaal, waardoor we echt een uniek product in handen hebben.”