Cultuursmakers is een sociaal-culturele vereniging die een waaier aan culturele activiteiten in Vlaanderen en Brussel organiseert. Enkele cultuurminnende Truienaren een afdeling boven de doopvont gehouden: De Fwatuur.

Kunstschilder Etienne Jammaers, fotografe Debbie Degraef, toeristische gids Patrick Buffel en Monique Wathion, uitbaatster van cultuurcafé De Fwajee, hebben onder de vleugels van Cultuursmakers een eigen Truiense afdeling opgericht die de naam Fwatuur meekreeg, verwijzend naar cultuurcafé De Fwajee in de Plankstraat, die hun organisatie zal huisvesten.

Initiatiefnemers Debbie, Monique, Etienne en Patrick

De Fwatuur start met een week smaakvolle, boeiende, Truiense cultuur van 21 tot en met 27 juli. Op de officiële openingsreceptie van donderdag werd ook de Internationale cartoonexpo van Cultuursmakers voorgesteld. De werken van cartoonisten uit alle hoeken van de wereld en de ‘gepimpte’ feestcaravan kan doorlopend en gratis bezocht worden in De Fwajee.

Op zaterdag 23 juli is er een workshop met kunstschilder Etienne Jammaers. Etienne verzekert de deelnemers dat ze één schilderij op één namiddag kunnen realiseren. Aansluitend is er de kunstveiling Art meets Charity met kunstwerken van lokale kunstenaars, ingericht door BNI Foundation Belgium. Deze organisatie zamelt fondsen in voor kansarme kinderen uit eigen omgeving. De opbrengst van de veiling gaat dan ook integraal naar twee Truiense goede doelen: De Regenboog en Mediclowns. Er zal zelfs een werk die onze eigen Gouden Nina belichaamt worden geveild.

Zondag wordt leesclub De Letteruil van het Willemsfonds voorgesteld voor iedereen die zich graag bezig houdt met taal en literatuur.

Maandag staat er een fietstocht op het programma met de toeristische gids Patrick Buffel, die Koffiebranderij Gimo Sint-Truiden, Bioboerderij De Kleinaart Wellen en kruidentuin De Kleine Theeboom Hoepertingen bezoekt.

Dinsdag stelt Debbie Degraef een cursus fotografie met de smartphone voor, en woensdag is er nog de denktank Doen-Denkers van het Willemsfonds, die ook de volledige week aanwezig is met hun ‘Camping Willems’.

“Met deze Smaakmakers Cultuurweek hopen we dat De Fwatuur een echt platform krijgt in Sint-Truiden, en dat we zo veel mogelijk Truienaren samen van cultuur kunnen laten genieten. Want cultuur smaakt beter samen”, besluit organisator Monique Wathion.

Alle info over de cultuurweek kan je vinden op de facebookpagina’s van De Fwajee en De Fwatuur.