“We zitten al twee dagen onder de 100 hospitalisaties per dag, dat is heel goed nieuws”, heeft viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie gezegd over de cijfers. “Mogelijk is er wel een weekendeffect op de rapportering, dus we verwachten dat er de komende dagen wel nog wat zal stijgen. Maar de trend is alleszins heel gunstig.”
De voorbije 24 uur kwamen er 361 besmettingen bij aan de hand van 16.729 uitgevoerde testen. Ook op dat vlak is dus duidelijk een daling merkbaar. 175 van die besmettingen is afkomstig van de tests in woonzorgcentra
In de voorbije 24 uur zijn in ons land 80 nieuwe overlijdens geteld. De dalende trend wordt daarmee opnieuw voortgezet. 59 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis, 69 mensen verlieten het ziekenhuis.
Van Gucht heeft ook duidelijk gemaakt dat mensen niet bang moeten zijn om naar de dokter te gaan met niet-coronagerelateerde klachten. “We hebben opgevangen uit internationale rapporten dat die vrees er is”, aldus Van Gucht. “En soms wachten mensen te lang om een arts of specialist te raadplegen, bijvoorbeeld bij verlies van gevoel in de arm of bloed in de stoelgang. Het is heel belangrijk dat u bij symptomen contact opneemt met de hulpdiensten. Als het nodig is, kan u dan bij uw huisarts op consultatie gaan. Alle maatregelen zijn daar genomen om het veilig te laten verlopen.”
Hij gaf ook richtlijnen in verband met het gebruik van maskers. We vatten ze samen:
- Handen wassen voor het opzetten
- Alleen vastpakken aan lintjes of elastiekjes
- Niet meert aanraken tijdens het dragen tenzij aan de zijkanten
- Neus, mond en kin bedekken
- Goed doen aansluiten
- Niet op of af zetten en indien wel, eerst handen wassen
- 8 uur dragen, leerkrachten bv slechts 4 uur
- Wassen op 60 graden
- Niet in de frigo of diepvries steken: het virus trekt zich daar niks van aan, integendeel, het kan levensmiddelen besmetten
Het reproductiegetal (R0) van het virus, dat is de mate waarin zieke personen iemand anders besmetten, is gezakt naar 0,6. Dat werd maandag bekendgemaakt op de persconferentie van het Crisiscentrum. Aan het begin van de corona-epidemie lag dat cijfer nog op 2 à 3 en vorige week bedroeg het 0,8. Nu is het dus gezakt tot 0,6, aldus Steven Van Gucht. “Dat is goed nieuws, dat toont dat de epidemie nog verder aan het krimpen is”.
Hij wees er nog op dat het heel belangrijk is, naar de toekomst toe, dat die waarde onder de 1 blijft. “Op het moment dat die 1 of groter wordt, betekent dat de epidemie opnieuw aan kracht gaat winnen”, aldus Van Gucht.