In feite is het dezelfde kogel en dezelfde kerk, maar gisterenavond was er (eindelijk) een akkoord voor de scholen, niet gemakkelijk, want politici hebben hier nogal de gewoonte om voor hun tijd te praten, en dat bemoeilijkt de gesprekken. Ook al omdat de GEES, de groep experten, die de politici begeleiden, buitenspel stonden.

Samengevat komt het hierop neer:

Kleuteronderwijs
-starten op dinsdag 2 juni
-volledige klassen
-geen afstandsregels

Lager onderwijs
-starten op maandag 8 juni
-ook hier geen afstandsregels meer
-wel tussen leerlingen en leerkrachten en tussen volwassenen onderling
-wel klasbubbels, ook op de speelplaats

Secundair onderwijs
-de afstandsregel blijft
-bubbels van maximum 14 leerlingen
-niet volledig open, maar wel met meer leerjaren dan de drie jaren die al naar school mochten en dan nog voor maximum enkele dagen
-personeel en leerlingen worden aangeraden mondmaskers te dragen

Op de aankondiging van minister Weyts was er nogal wat kritiek, zowel van Vlaamse als van Waalse zijde, zowel van de meerderheid als de oppositie omdat hij door zijn (te) vroege aankondiging van vrijdag 22 mei de rest van het land voor voldongen feiten plaatste en zijn gelijk probeerde te halen via premature ballonnetjes.

Weyts is al de tweede minister die voor zijn tijd praat. De vorige keer was dat de minister-president Jambon over de tweede verblijven, nu onderwijsminister Weyts over de heropening van de scholen zodat waarnemers zich terecht beginnen afvragen wie de volgende gaat zijn in dit aankondigingsbeleid.