Donderdag 11 maart geeft dr. Andrew Birley (The Vindolanda Trust) een online-lezing in het Gallo-Romeins Museum: Tungrians and Batavians in Vindolanda, a military fort near Hadrian’s Wall.

Ca. 85 na Christus. Een cohorte Tungri onder leiding van Julius Verecundus vestigt zich in Britannia, in wat nu Vindolanda is. Dat ligt niet ver van waar vanaf 122 n.Chr. de Muur van Hadrianus wordt gebouwd. Vindolanda wordt hun thuishaven, en ook die van Bataafse soldaten. Zij bouwen er in de loop van de tijd onder meer vijf houten forten en er ontstaat een vicus, een Romeinse agglomeratie.

Resten daarvan bleven erg goed bewaard, net als van duizenden laarzen en schoenen, textiel en kledij, en andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Tot brieven op houten tabletten toe, die dankzij de vochtige bodem na een kleine 2000 jaar nog leesbaar zijn. Vindolanda is op dat vlak ongeëvenaard. ‘Je hebt de verkeerde sleutel meegestuurd!’ (Uit een briefje van Julius Verecundus aan de slaaf Audax) kunnen we lezen op één van de gevonden brieven.

De vondsten laten ons kennismaken met het dagelijkse leven van de mensen die hier hebben verbleven en die in veel gevallen afkomstig waren uit onze streken: de civitas Tungrorum (Tongeren) en de civitas Batavorum (Nijmegen).

Dr. Andrew Robin Birley (1974) is CEO & Director of Excavations van The Vindolanda Trust & Chesterholm Museum, Northumberland. Hij studeerde aan de Universiteit van Leicester en maakt als zoon van Robin en kleinzoon van Eric Birley deel uit van de Birley-dynastie die bepalend was en is in het onderzoek met betrekking tot de Muur van Hadrianus die dwars door Groot-Brittannië liep..

 Deze lezing gaat door in het Engels. Schrijf je voor deze online-lezing in via onze website of telefonisch op +32 12 67 03 40. Deelname is gratis.

Na inschrijving ontvang je via e-mail een deelnamelink. Op de geplande datum en het geplande uur kan je via deze link de lezing vanop afstand live volgen. Na de lezing is er ook de mogelijkheid om aan de spreker vragen te stellen.