Vrijdag 28 oktober was het de laatste werkdag voor directrice Germaine Plevoets van BSGO Engelmanshoven-Gelinden De Letterfant. Na 21 jaar lesgeven en 19 jaar directrice te zijn geweest gaat ze op pensioen. Die werkdag werd een heuse feestdag in het teken van deze ‘straffe madam’.

Germaine Plevoets is wijd en zijd bekend. Vlaanderen heeft zijn BV’s, Haspengouw zijn BD’s (Bekende Directeurs). De gedreven directrice die niet verlegen zit om duidelijk haar eigen mening te poneren, gaat met pensioen. Afgelopen vrijdag was het officieel haar laatste werkdag. De leerlingen, leerkrachten en ouderraad hebben er een glorieuze feestdag van gemaakt ter ere van ‘hun directrice’. De ganse dag stond in het teken van het afscheid en uitwuiven richting pensioen, en ook stilstaan bij wie ze was en wat ze voor De Letterfant heeft betekend. Germaine Plevoets zelf wist van niets. De leerlingen van het 6e leerjaar waren in alle vroegte met de fiets naar haar woonst getrokken (zie video Facebook TruiensNieuws) om er aan te bellen. “Ik deed de deur open en zag al die kinderen maar bellen met hun fiets, ja dat pakt je natuurlijk. Greinen, greinen!”

Juf Germaine werd voor haar woonst in een versierd voertuig naar de vestigingsplaats in Gelinden gereden. De kleuters vormden er een erehaag en zwaaiden met vlaggetjes. Vervolgens ging het naar de basisschool in Engelmanshoven. Onderweg waren de straten versierd en werden er mooie slogans en teksten op borden uitgehangen. In de basisschool in de Driewilgenstraat werd Germaine op een podium uitgebreid bedankt door alle klasjes, de leerkrachten en de ouderraad. Er vloeiden heel wat traantjes.

(lees verder onder de foto)

Twee voetbalvelden

“Juf Germaine heeft onze school terug groot gemaakt”, vertelt juf Ira trots. “Bij haar aanstelling in 2003 was ons schooltje op sterven na dood. Juf Germaine bracht er opnieuw dynamiek in en wist het leerlingenaantal van 15 leerlingen naar 250 leerlingen te brengen. Het leerkrachtenteam bestaat intussen uit een twintigtal enthousiaste leerkrachten. Ze noemt haar school ook altijd de beste school van het land. Haar school is haar thuis. Het personeel en de kinderen zijn haar ‘kenger’ (kinderen). Als de hoofden vol zitten stuurt ze de juffen even met de kinderen het veld in. Laat ze daar maar wat lopen, zegt ze dan.”

“Ik heb veel kunnen bereiken”, pikt directrice Germaine Plevoets daar op in. “We hebben destijds in allerijl containerklasjes moeten plaatsen want de school barstte uit haar voegen. Het enige wat ik niet heb kunnen realiseren is de uitbreiding van de school met ruimte ter grootte van twee voetbalvelden. De pollitiekers wilden niet mee in het verhaal. Maar voor de rest kijk ik met veel tevredenheid terug op mijn periode als directrice.”

(lees verder onder de foto’s)

In beeld: Deze 4 leerkrachten van De Letterfant hebben als kind zelf nog les gehad van juf Germaine (midden)

Sociaal bewogen

De leerlingen zijn zichtbaar geëmotioneerd bij het vertrek van hun juf. Kinderen komen haar knuffelen, cadeautjes geven, en traantjes laten. “Zij was de allerbeste juf ooit”, vertelt Anouk. “Wat ik zo goed vindt aan juf Germaine? Alles!” Ook leerkrachten en ouders die les hebben gehad van Germaine noemen haar erg sociaal bewogen, positief ingesteld, nooit boos, wel grappig en altijd gewoon zichzelf. “Ze is in al die jaren geen haar veranderd.” Ze gaat gemist worden.

Wat Germaine gaat doen op maandag 7 november, de eerste schooldag na de herfstvakantie? “Och, daar heb ik nog niet over nagedacht. Gewoonlijk ’s morgens maakte mijn man me wakker en dan zei ik ‘nog 10 minuten’. Dat ga ik nu niet meer moeten zeggen. Ik denk dat ik wat langer ga blijven liggen.” Waarop enkele juffen reageren: “Dat gaat dan een specialleke worden hé Germaine!” Hilariteit en vrolijkheid alom. De positieve sfeer straalt ervan af. “Zo moet dat hé, ge springt veel verder als ge de mensen positief benadert”, besluit Germaine.