In een lopend gerechtelijk onderzoek heeft de Federale Gerechtelijke Politie Limburg een internationale bende opgespoord die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks diefstallen van waardevolle prijsduiven in België, Nederland en Luxemburg. Meer dan 170 duiven werden teruggevonden, waarvan velen intussen aan hun rechtmatige eigenaars zijn terugbezorgd. De totale schade loopt mogelijk op tot in de miljoenen euro’s. Luc Odeurs uit Sint-Truiden heeft voorlopig één duif terug van zijn 33 gestolen duiven.
- rdc
- beelden ©FGP
Na een nieuwe diefstal in Sint-Truiden tijdens de nacht van 5 op 6 januari 2025 – de zoveelste in ons land – kwam het onderzoek in handen van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg. Onder leiding van de onderzoeksrechter kwamen de speurders uit op een goed georganiseerde, internationale bende. Die ging enorm gewiekst te werk. Zo zochten ze onder meer via sociale media de winnaars van internationale wedstrijden op. Voor hun verplaatsingen gebruikten ze verschillende voertuigen die niet rechtstreeks aan hen gelinkt konden worden. Ook hun communicatie verliep op een manier die het de speurders moeilijk maakte om hen te traceren. Toch slaagde de FGP Limburg erin om de verdachten te lokaliseren. Daarbij kwamen meerdere adressen in Vilvoorde in beeld.
Vilvoorde én Roemenië
Bij een simultane tussenkomst werden er op 31 maart twee verdachten, twee mannen van 24 en 45 jaar uit Vilvoorde, gearresteerd en vervolgens aangehouden door de onderzoeksrechter. De speurders troffen in Vilvoorde een 100-tal duiven aan. Dankzij een goede samenwerking met de Roemeense politie konden er nog eens 71 duiven worden teruggevonden bij de ouders van één van de verdachten in Roemenië. Daarnaast werd nog een derde verdachte in Roemenië gearresteerd, de 40-jarige Roemeen zal nog overgeleverd worden aan België. Er werden nog twee verdachten geïdentificeerd, zij worden nog gezocht.
Truiense prijsduiven
Of Truienaar Luc Odeurs zijn duiven er effectief bij zijn zal nog moeten blijken. Van zijn 33 gestolen duiven is er alvast één terug. Omdat de ringen bij die duif eruit zijn geknipt, moest Luc met een DNA-afname bewijzen dat het om zijn duif ging. “Ik had een paar van mijn duiven meegenomen, daar hebben ze dan DNA van afgenomen. En dat kwam overeen met de in beslag genomen duif die ik herkend had. Zo kon ik aantonen dat het mijn duif was.” Bij duiven die de politie in Roemenië heeft gevonden, gaat men eveneens DNA-stalen afnemen.
Luc heeft thuis nog wel enkele mannelijke duiven, maar hun vrouwtjes werden gestolen. “Mijn topduif, het Gouden Witkopje, die de prijs van Barcelona won, is weg: een klap van alles samen 90.000 euro. Dit was een stam duiven waar ik dertig jaar mee gekweekt had. Mijn levenswerk is in één klap in rook opgegaan. Elke dag word ik geconfronteerd met die lege hokjes. Ik blijf voorzichtig en ik ga uit van slecht nieuws, ik durf echt niet hopen.”
Opvang en identificatie van de duiven
De Federale Politie kreeg hulp van de Duivenliefhebbersbond voor de opvang van de aangetroffen duiven. Dankzij DNA-onderzoek en de organisatie van een kijkdag konden reeds tal van duiven worden teruggegeven aan hun rechtmatige eigenaars. Het ging onder meer over nakomelingen van een koppel topkweekduiven en de winnaars van de prestigieuze grote prijzen van Marseille en Barcelona. Op dit moment worden minstens een 15-tal feiten gelinkt aan deze bende, de totale waarde van de gestolen duiven zou tot in de miljoenen lopen. Het onderzoek wordt verdergezet door de FGP Limburg onder leiding van de onderzoeksrechter.
“Er wordt nu eindelijk iets gaan gedaan”, besluit Luc Odeurs. “Ik hoop dat ze nog veel duiven gaan terugvinden en dat het eindelijk begint te stoppen met die diefstallen. De dieven nemen onze mooie hobby af.”
Mogelijke slachtoffers van duivendiefstal gepleegd in 2024 en 2025 mogen een e-mail sturen naar de Duivenliefhebbersbond op het e-mailadres sport@kbdb.be. In samenwerking met de bond zal de FGP nog een kijkdag organiseren.