Negen op negen, het kan vandaag zowaar voor Cercle Brugge, de voorlaatste in het Jupiler Pro League-klassement. De ploeg van Thalhammer moet dan wel voorbij het wispelturige Sint-Truiden. Met twee slechte prestaties zijn de Kanaries dringend aan puntenwinst toe als men het degradatiespook op enigszins aanvaardbare afstand houden. Steppe in de ploeg, na familiale problemen in huize Schmidt, maar dat mag geen verzwakking zijn voor STVV.

Matondo is momenteel dé man-in-vorm bij de Vereniging. De pijlsnelle winger was vorige speeldag nog goed voor 2 doelpunten. Ook vandaag komt zijn talent sporadisch bovendrijven. In een goede tegenaanval houdt hij 3 knalgele mannetjes aan de praat. En hij doet pijn.

Cercle is de betere ploeg, dat mag duidelijk zijn. STVV moet loeren op de counter, maar die komt er niet. Nog niet.

In minuut 26 is Steppe bij de pinken. Steppe, het nieuwe sluitstuk van STVV, moet een eerste keer echt opdraven. De vervanger van Schmidt komt goed uit op de doorgebroken Matondo en voorkomt zo de openingstreffer voor de Vereniging. Drie minuten later wee hetzelfde: Matondo ontgsnapt weer. De snelheid van Matondo doet de STVV-defensie bibberen. De Cercle-aanvaller duikt opnieuw op voor de kooi van Steppe. Maar ook deze keer is het de doelman die aan het langste eind trekt en de bal pareert: Steppe-Matondo: 2-0.

Geen enkele doelpoging
Even lijkt het erop dat STVV toch uit een ander vaatje zou tappen. De Kanaries kijken hun tweede adem gevonden hebben. Na een half uur achter de bal gelopen te hebben, proberen ze nu zelf het spel te maken. Vooral Koita zorgt met zijn vinnige versnelling voor gevaar. Nu ja, gevaar, tijdens de eerste helft is er geen enkele kans voor STVV, geen bal op doel, geen bal binnen de palen, niks, nada, nougatbollen. Zo win je geen match, zeker met een Suzuki die een schim van zichzelf is en al vele weken met het excuus van zijn late start inspiratieloos rondhuppelt op Stayen: geen diepgang, geen balvastheid en geen fatsoenlijke pass in de voeten. Eerste helft: 0-0, en dat is meer dan STVV verdient want Steppe redt de Kanaries tweemaal voor een achterstand. Het kan alleen maar beter.

Geen ander spelbeeld bij het begin van de tweede helft. En dan komt er wat je aan het zaaien bent: de verdiende voorsprong voor Cercle Brugge. Hotic is opnieuw de hofleverancier met dienst. Op zijn hoekschop torent Utkus boven alles en iedereen uit wanneer hij de bal knap in doel kopt in minuut 52. Zouden de Kanaries nu wakker zijn? Vier minuten na de openingstreffer wordt Utkus de schlemiel. De doelpuntenmaker van daarjuist schoffelt Suzuki omver in de grote rechthoek: penalty! Een koud kunstje voor Christian Brüls. Het nummer 44 van Sint-Truiden legt de bal vanaf de stip droog binnen.

Dat je Brüls niet mag laten trappen, wordt nogmaals feilloos bewezen door de doelpuntenmaker van daarjuist. Het nummer 44 van STVV haalt in minuut 59 van ver uit. Doelman Didillon heeft alle moeite van de wereld met de zwabberende bal, maar kan het leer net naast de goal tikken. 72ste minuut: het ogenblik van Suzuki? Dat doelpuntje heeft duidelijk deugd gedaan bij de mannen uit Sint-Truiden. Na een anonieme eerste 55 minuten, voeren ze nu toch zienderogen de druk op. Zo kan Suzuki nog eens naar het doel knallen, maar Didillon is nog steeds niet in slaap gedommeld in zijn goal. Maar drie minuten later is het weer van dat. Matondo doet het opnieuw voor Cercle. De razendsnelle aanvaller van de Vereniging mag alleen op het doel afstormen en legt de bal droog in de verste hoek: STVV weer op achterstand.

In de allerlaatste seconde van de zes minuten extra tijd knalt de ingevallen Cacace een afvallende koekschop tegen de netten, 2-2 dus, geen vuiltje aan de lucht tot de scheids begint te twijfelen. Vijf minuten op een scherm staren brengt uiteindelijk een kater van jewelste voor STVV op, geen doelpunt voor een buitenspel dat er in 100 jaar geen is. De Kanaries bestolen door Boucault in Tubeke achter het scherm en Van Damme op het veld van Stayen? Wedden dat men deze mensen weer gaat indekken.

Maar dat het voetbal van STVV slecht was, daar zijn we ook zeker van!