Geen inzet meer voor STVV, tenzij de Limburgse eer, wel voor Genk dat Playoff 1 niet uit de handen wil laten glippen. De Limburgse derby gaat echter niet vlammend van start.

2-34Genk heeft het eerste kwartier het meeste balbezit, maar is nog niet echt gevaarlijk. STVV maakt geen haast en probeert er bij balrecuperatie snel uit te komen. Wat echter nooit lukt. Enkele vrijschoppen worden door beide doelmannen gemakkelijk gepakt.

In de 21ste minuut verliest Brüls de bal aan Ito. Met een “professionele” fout legt hij de counter stil, en dat levert de eerste kaart van de wedstrijd op. De vrijschop levert de eerste goede kans van de partij en die is meteen raak voor Racing Genk! Ito zet voor en na een gemist schot van Onuachu valt de bal in de voeten van Bongonda, die zo’n kans niet laat liggen. 1-0 voor de thuisploeg!

Drie minuten later maakt Heynen er meteen 2-0 van! Na een een-tweetje met Ito knalt de kapitein het leer met een geweldige uithaal in de winkelhaak. Is de derby nu al beslist? Het lijkt zo. KRC Genk lijkt de derby in twee minuten te beslissen met twee doelpunten. De thuisploeg is gretiger en sterker aan de bal en drukt STVV weg. De Kanaries voetballen te slordig en geraken niet onder de Genkse druk uit, wat resulteert in twee Genkse goals.

Wat we vaststellen is toch te weinig agressiviteit bij STVV, een zekere decompressie. Ze komen overal te laat, spelen te laag, de voorlijn wordt niet bereikt en het uitvoetballen gebeurt zonder enige 4-21precisie. Ze grossieren in balverlies. Geen wonder dat in minuut 35 de 3-0 valt, en je zou kunnen stellen: over en out! Zeker als we weten dat Onuachu Steve De Ridder even voor dat doelpunt ongestraft eruit schopte.

Het heeft lang geduurd voor Peter Maes het op zijn heupen krijgt, want dit STVV is echt een lammetje dat naar de slachtbank gaat, vrijwillig dan nog wel. 5-19Dat blijkt in de 40ste minuut: een duw in de rug van Mboyo levert een strafschop op, maar die wordt zo lullig gemist door Suzuki, dat de haren van elke geel-blauwe fan te berge rijzen.

De tweede helft is nauwelijks 8 minuten oud, STVV maakte aanstalten om toch wat meer inzet te tonen, en krijgt het deksel op de neus: Onuachu mag de 4-0 tegen de netten prikken. Een les in efficiëntie, laten we het daarop houden.

Vanaf dan wordt het wisselen tot er 20 minuten voor het affluiten 10 andere spelers op het veld staan. De match bloedt dood. Genk had geen goesting meer, STVV evenzeer en zo eindigde een match op een voor STVV pijnlijke 4-0 waarbij deze bedenking: hij komt misschien niet zo vaak in de spotlights, maar het is dankzij Buatu dat de score niet hoger oploopt. Hij leek ons de enige Kanarie op niveau. Hij was na de wedstrijd dan ook niet mals voor zijn collega’s.

Een match om rap te vergeten. En morgenvroeg De Morgen kopen in plaats van Het Belang, want die krant gaat te pijnlijk zijn om te lezen!