19 maart, Feest van de H. Jozef en Vaderkensdag voor de katholieke kerk (en ook in sommige streken in ons land), maar zoals dikwijls in Italië worden de feestdagen ook en vooral in de keuken gevierd en San Giuseppe, Sint-Jozef, is hierop geen uitzondering.

De H. Jozef vier je op 19 maart met Romeinse “bignè” of Napolitaanse “zeppole”. En deze smakelijke traditie heeft zijn wortels in niet minder dan de heidense tradities van het oude Rome van 500 vChr.  met de riten van de Lupercalia, voor de landbouw, en de Liberalia, voor de vruchtbaarheid, in afwachting van de lente. De resten van de oogst van het vorige jaar werden toen  verbrand in grote vreugdevuren, terwijl er overvloedig werd genoten van wijn verrijkt met honing en kruiden en van geurige tarwepannenkoekjes gebakken in kokend reuzel. Die aloude traditie wordt ook in Sint-Truiden in ere gehouden: Ronald Ilsbroux bakte leuke Sint-Jozefbroodjes volgens de regels van de kunst.