Te midden van het groene sport- en recreatiepark ‘Sportpark Haspengouw’ opent op 1 mei het zwemparadijs LAGO Sint-Truiden Bloesembad. Om dit project te realiseren slaan LAGO zwemparadijzen en de stad Sint-Truiden de handen in elkaar binnen een 30 jaar durende publiek private samenwerking met één doel voor ogen: sport en plezier toegankelijk maken voor alle inwoners van Sint-Truiden maar ook vér daarbuiten.

Zaterdagochtend om 09u45 komen de eerste bezoekers toe, nieuwsgierig en vol verwachting. De eerste is Jakob Neven, 30 jaar uit Brustem. “Ik heb er lang naar uitgekeken en ben heel blij. Het resultaat overstijgt al mijn verwachtingen. Vanaf nu kom ik elke week mijn baantjes trekken, vertelt  Jakob Neven.”

Eerste duik in het zwembad: https://we.tl/t-4rSoHwzCaA

Duurzaam en toegankelijk
Op 3 juni 2019 werd de eerste steen gelegd van het subtropisch zwembad LAGO Sint-Truiden Bloesembad en de bijhorende sportfaciliteiten. Nog geen 2 jaar later kunnen de deuren geopend worden. Tijdens de ontwerp- en bouwfase werd er gekozen voor duurzame materialen en ging alle aandacht naar veiligheid, toegankelijkheid en quasi energie neutraal bouwen: de zwembaden worden ’s nachts leeggelaten om energieverlies tegen te gaan, warmte wordt gerecupereerd uit lucht en water, zwembad- en regenwater wordt herwonnen, elektriciteitsproductie verloopt via zonnepanelen, … Alle inspanningen samen zorgen ervoor dat er jaarlijks 500 ton CO² meer bespaard wordt in vergelijking met een gemiddeld zwembad. Het gebouw heeft bovendien een groendak waarover je kan wandelen om het zwemparadijs van bovenaf te bewonderen en van een prachtig panoramazicht over het groene park te genieten.

210501-7“LAGO Sint-Truiden Bloesembad is een samenwerking tussen de stad Sint-Truiden en private partner LAGO zwemparadijzen. We hebben vanaf het begin onze krachten, middelen en kennis gebundeld om een prachtig zwemparadijs van 4000 m² waterpret voor jong en oud te realiseren. Dit alles ligt in een fantastisch sportpark met uitgebreide sportfaciliteiten.  Sportpark Haspengouw getuigt van de ambitie van een dynamische beleidsploeg om de stad te profileren als sportstad waar levenskwaliteit belangrijk is. Kinderen en gezinnen, verenigingen, scholen, individuele en recreatieve sporters, iedereen kan hier terecht om te sporten en te genieten, vandaag én in de toekomst. Voorlopig is het nog even volgens de coronamaatregelen op reservatie, maar we hebben iets moois om samen naar uit te kijken”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

Sport voor iedereen
Sportpark Haspengouw beantwoordt volledig aan het opgebouwde imago van Sint-Truiden als zorgstad. Om zwemmen toegankelijker te maken voor zorgbehoevenden werd het Bloesembad voorzien van een apart doelgroepenbad met verstelbare bodem. Dit instructiebad leent zich ook perfect voor zwemlessen. Vanaf 5 mei zal zwemacademie WaiWai hier voor het eerst kinderen verwelkomen. Volwassen kunnen zich ook aansluiten voor perfectietrainingen en aquasportactiviteiten.

“Onze sportclubs zullen vanaf maandag 3 mei hun activiteiten in het gloednieuwe sportcomplex opstarten. Voor hen is het spannend en bijzonder. Zij zullen terechtkomen op een hypermoderne site met een 25 meter-sportbad en een instructiebad dat tot op een diepte van 3 meter ingesteld kan worden. We openen ook de andere sportfaciliteiten in afstemming met de geldende coronamaatregelen”, aldus schepen van sport Jurgen Reniers.

210501-1In de gloednieuwe Nina-sporthal zullen heel wat sportieve Truienaars al dan niet in clubverband trainen en aan hun gezondheid werken. Er werden aparte zalen voorzien voor dans en gevechtssporten. Buiten zijn er velden voor hockey, beachvolley en petanque. Op de site zal ook LAGO CLUB openen, een splinternieuwe fitness met een uitgebreid aanbod groepslessen en fitnessformules voor elk type sporter. Zelfs een abonnement onbeperkt fitnessen en zwemmen behoort tot de mogelijkheden. Leden die zich in de maand mei aansluiten, profiteren van een unieke openingsactie: “1 maand betalen en 2 maanden gratis”.

Zwemmen in het sportbad na reservatie
Vanaf 1 mei kunnen er baantjes getrokken worden in het gloednieuwe sportbad dat voorzien is van 10 trainingsbanen. Het sportbad is uitgerust met het hoogtechnologisch AngelEye-drenkelingendetectiesysteem dat de redders alarmeert wanneer een persoon te lang op de bodem stil blijft liggen. Deze innovatie biedt de redders extra ondersteuning, maar vervangt hen zeker niet. Omwille van de coronamaatregelen kan er enkel gezwommen worden na reservatie via de webshop waar er tijdsloten van 1,5 uur beschikbaar zijn. Op maandag 26 april vanaf 10u00 werden de eerste tickets vrijgegeven, een moment waarop iedereen zat te wachten.

Ontspannen in het eerste zoutbad van Limburg
Het subtropisch zwembad met wellnesszone blijft voorlopig nog gesloten, wat enorm jammer is want het zwemparadijs heeft enkele verrassende nieuwigheden. Als zorgstad hecht Sint-Truiden enorm veel belang aan de levenskwaliteit van haar inwoners. Dit merk je aan de wellnesszone met warme lagune, sauna en stoombad. Het paradepaardje van het Bloesembad en een Belgische primeur in publieke zwembaden is het zoutbad waarin je heerlijk gewichtloos blijft drijven. Een bezoek aan dit bad brengt je geest tot rust en schenkt je lichaam en huid een waaier van gezondheidsvoordelen. Een zwembeurt in de ecologische zwemvijver of het verwarmd buitenbad dat heel het jaar door geopend is maken de relaxerende ervaring compleet. Om nog wat na te genieten van de gezonde buitenlucht is er een ligweide en een dakterras met ligbedden.

210501-24000 m² waterpret voor jong en oud
LAGO Sint-Truiden Bloesembad hoopt om zo snel mogelijk gezinnen een zorgeloze vakantie dichtbij huis te kunnen bezorgen. Het binnen- en buitenaanbod van het Bloesembad biedt elke dag, zowel bij goed als slecht weer, plezier en ontspanning voor elke leeftijd. Ollie de octopus, de mascotte die door de lagereschoolkinderen van Sint-Truiden verkozen werd via een kleurwedstrijd, kijkt ernaar uit om alle kinderen te verwelkomen in zijn zwemparadijs.

Bert Thijs, centrummanager van LAGO Sint-Truiden Bloesembad stelt het spetterend aanbod voor: “Voor ouders met jonge kinderen is er een aparte waterspeeltuin waar baby’s, peuters en kleuters urenlang kunnen wegdromen en plonzen in het warme water van 34°C, wat een uitzonderlijke temperatuur is in vergelijking met andere baden. De echte wateravonturiers leven zich uit in het golfslagbad, de wildwaterbaan en de spectaculaire duoglijbaan waar je tegen elkaar kan racen voor een recordtijd. De bandenglijbaan, waar je ook met een virtual reality bril door kan glijden voor een avontuurlijke tocht, is een primeur in België. Zowel binnen als buiten is er een terras waar je net zoals op vakantie iets kan eten of drinken aan het zwembad. We hopen dan ook dat de coronacrisis snel achter de rug is zodat iedereen weer volop waterpret kan beleven en de Truiense kinderen hun verjaardagsfeestje kunnen vieren in het zwemparadijs.”

210501-4De eerste waterglijbaan met VR experience
Vorig jaar introduceerde LAGO zwemparadijzen als allereerste in België snorkelsessies met VR-bril, een unieke ontdekking van een virtuele onderwaterwereld. Deze VR-beleving brengen ze nu tot in de waterglijbaan van het Bloesembad. Een ritje op een houten rollercoaster, een ruimtereis tussen planeten of een afdaling in een sneeuwlandschap staan op het keuzemenu.

Diether Thielemans, algemeen directeur van LAGO zwemparadijzen spreekt met veel enthousiasme over deze nieuwe Belgische primeur: “De virtual slide is een leuke attractie die kinderen meeneemt op een avontuurlijke tocht door drie leuke thema’s: jungle, space en snow. De verschillende VR-werelden zijn op maat van de waterglijbaan gemaakt waardoor de ervaring levensecht wordt. Bochten en afdalingen in de glijbaan komen perfect overeen met het computergegenereerd beeld dat je te zien krijgt door de VR-bril. Aan de ingang van de glijbaan kies je zelf één van de virtuele werelden en zet je een VR-bril op om aan het avontuur te beginnen.”

De perfecte af      sluiter van een onvergetelijke gezinsuitstap
Om wat na te babbelen over de spetterende activiteiten schuif je aan tafel in het Rest-eau-café, de gezellige brasserie van het zwembad waar kinderen koning zijn. Er is een lekkere kinderkaart, een buitenspeeltuin en een speelzone binnen met een virtueel aquarium waarin een zelf gekleurd visje tot leven gebracht kan worden. Bij mooi weer neem je plaats op het buitenterras waar je geniet van een prachtig uitzicht over Sportpark Haspengouw en je het plezier van je kinderen in de buitenspeeltuin aanschouwt. Het zwemparadijs heeft dus alle faciliteiten in huis om een dagje vakantie dichtbij huis te beleven.

Voor meer informatie over LAGO Sint-Truiden Bloesembad en reservaties voor het sportbad: www.lagosint-truiden.be

210501-5Enkele interessante cijfers en weetjes:
Investering: 30 miljoen euro excl. btw

Bouwwerken:
Aanvang bouw: 3/6/2019
Aannemers: Vanhout, ACH, Cegelec, Lotec, S&R Group

Beton:
Gebouw: +/- 9.000 m³ beton (zowel ter plaatse gestort als prefab)
Omgevingsaanleg (betonverharding parking en centraal pad): +/- 650 m³

Energieproductie via zonnepanelen
986 zonnepanelen: 231 kWp
Elektriciteitsproductie per jaar: ca. 200.000 kWh

Warmtekrachtkoppeling
70 kW elektrisch, 115 kW thermisch vermogen
Elektriciteitsproductie per jaar: ca. 350.000 kWh
Warmteproductie per jaar: ca. 575.000 kWh
Uitstekend geïsoleerd (3-voudige beglazing) en luchtdicht
Recuperatie zwembad- en regenwater
Warmterecuperatie uit water en lucht
Jaarlijks meer dan 500 ton CO² besparing tegenover een gemiddeld zwembad

Sportzalen:
Sporthal: 1.056 m²
Gevechtssportzaal: 242 m²
Danszaal: 218 m²

210501-3Zwembaden:
25m-sportbad: 514 m² (10 trainingsbanen of 8 competitiebanen) – 28°C
Doelgroepenbad: 168 m² – 31°C
Wildwaterbaan: 92 m lang – 30°C
Groene bandenglijbaan (met VR experience): 87 m lang – 8,35 m hoogteverschil – 30°C
Rode duo racer glijbaan: 122 m lang – 11,32 m hoogteverschil – 30°C
Golfslagbad met waterspeeltuin: 185 m² – 30°C
Kinderbad met waterspeeltuin: 53 m² – 34°C
Warme lagune: 78 m² – 34°C
Zoutbad: Uniek in Limburg! 28 m² – 36°C
All-weatherbad buiten: 147 m² – 30°C
Speelbad buiten: 53 m² – 30°C
Ecologische zwemvijver (incl. zone om te vissen):
Lengte: 75m
De Cicindriabeek werd open gemaakt over een lengte van 250 m

Werkgelegenheid:
45 voltijds equivalenten (60 personen)