Hoeveel pech kan een mens hebben? De eigenaars van de nieuwbouw appartementen met veel  hout staan voor een jarenlange juridische strijd en krijgen daar nu bovenop een extra rekening gepresenteerd van de Vlaamse Overheid. Die stuurde een belastingbrief van 2300 euro per eigenaar omdat de woning onbewoonbaar is.

De 25 eigenaars van de appartementsgebouwen ‘residentie Platanus’ zullen voor 7 februari een belasting van 2300 euro moeten betalen omdat hun woning onbewoonbaar is. “Alsof alle miserie en lopende kosten nog niet genoeg zijn, komt dit er bovenop”, reageren de bewoners onthutst. Met de heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen, ook wel ‘krotbelasting’ genoemd, wil de Vlaamse overheid de verloedering van de leefomgeving tegengaan. De belasting is gericht op ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woningen of gebouwen. Die gebouwen komen terecht in een inventaris die opgemaakt en beheerd wordt door Wonen-Vlaanderen. De heffing is verschuldigd als het gebouw of de woning gedurende twaalf opeenvolgende maanden in die inventaris is opgenomen.

De eigenaars van residentie Platanus zitten in zak en as. De site die ligt tussen de Luikersteenweg, de Haspengouwlaan en Parc du Sud werd in juni 2021 op bevel ontruimd. Zes jaar na de oplevering kregen alle bewoners van de residentie het bevel het pand te verlaten, nadat plafonds begonnen te lekken en terrassen gestut moesten worden. Men had te snel gebouwd waardoor het vele hout dat in de appartementen was verwerkt niet had kunnen drogen. Het vocht zocht een uitweg en verteerde langzaam het hout. De aannemer werd in gebreke gesteld en de eigenaars hadden plots een hypothecaire lening lopen voor een onbewoonbaar appartement, waarvoor ze gemiddeld 300.000 euro betaalden.

De zaak tegen aannemer Opzet bv en architect Axcis bvba loopt en blijft aanslepen. Vraag is of de eigenaars ooit nog iets van hun geïnvesteerde geld zullen terugzien. Want stel dat de rechter de aannemer en de architect als schuldigen aanwijst, gaan die dan in staat zijn om de vele miljoenen op te hoesten? Ook de crowdfunding-actie mislukte en nu de extra belastingen…hoeveel kan een mens nog hebben?

In beeld: de appartementswoningen hebben last van lekkende plafonds. Op veel plaatsen zijn onderstuttingen nodig om instorting te voorkomen. Foto’s © Rudi De Cock