De sierteeltsector in België heeft fel te lijden, vooral door de sluiting van tuincentra en bloemenwinkels en het wegvallen van de in- en export. Daar zou vanaf zaterdag wel eens een einde aan komen.

De bloemensector werd de voorbije weken geconfronteerd met het vernietigen of het wegschenken van onverkochte producten doordat er geen afzet meer was. Daardoor miste de sector ook een cruciale verkoopperiode

De belangrijkste verkoopperiode zoals Pasen, was iedereen genoodzaakt om in zijn kot te blijven en was de handel zo goed als volledig stilgevallen. Vele feesten waren of moeten afgelast worden, denken we maar aan de communie- of lentefeesten die nu niet kunnen doorgaan door de omstandigheden. Onze tuin of terrassen konden helaas niet opgefleurd worden met bloemen of planten omdat de zaken dicht waren.

Azalea’s, dat een exportproduct is, geraakten niet tot aan de man. Eenjarige bloemen zoals viooltjes zagen het daglicht niet. Snijbloemen en kamerplanten geraakten niet aan huis.

Gelukkig is de beslissing genomen door de Veiligheidsraad dat de tuincentra en bloemenwinkels terug open mogen vanaf zaterdag. Hopelijk brengt Moederdag nog een beetje soelaas in de sector.

U koopt toch ook bloemen en planten bij onze plaatselijke handelaars!