Het Europees Parlement hield vandaag een debat over de strijd tegen racisme en discriminatie. Renew Europe, de liberale fractie in het Parlement, initieerde dat debat naar aanleiding van de massale protesten na de dood op George Floyd.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), tevens co-voorzitter van de Anti-Racism and Diversity Intergroup (ARDI), vindt dat de Europese leiders de afgelopen weken te stil zijn geweest. Dat zei ze vandaag tijdens haar tussenkomst in de plenaire vergadering: “Europa is het continent met de meeste progressieve waarden. Eenheid in verscheidenheid is ons motto. Maar deze keer ben ik toch wel teleurgesteld. Commissievoorzitter von der Leyen gaf vandaag misschien een sterke speech tegen racisme. Maar in de afgelopen weken zijn onze Europese leiders echt te stil geweest. Daarom vragen we vandaag aan de Europese Commissie en de Raad om zich luid en duidelijk uit te spreken tegen racisme en discriminatie en actie te nemen zodat huidskleur niet langer van belang is in onze samenleving”, aldus Hilde Vautmans
Zo heeft de ,liberale fractie vandaag voorgesteld om een interinstitutionele werkgroep op te richten om racisme en discriminatie op EU-niveau aan te pakken. “Dat zou een sterk signaal zijn naar de vele betogers en slachtoffers van racisme, een signaal dat Europa hun grieven gehoord heeft en snel werk wil maken van concrete oplossingen”, aldus nog parlementslid Vautmans.”