Ons nationaal gevoelen kreeg gisteren weer een flinke deuk toen premier Decroo zijn maatregelen bekend maakte om de nieuwe stijging van de cijfers het hoofd te bieden. België wilde wel, maar Vlaanderen en met name de heer Jambon, wilde van geen nationale maatregelen weten. “België zijn wij niet” moet het daar klinken of hoe het federalisme niet door de grondwet geregeld wordt maar door mekaar te koeioneren. Dat was duidelijk aan de gezichten te zien tijdens de persconferentie gisterenavond.

Het Overlegcomité heeft dus beslist de maatregelen niet te veel te verstrengen. Er komt geen aanpassing aan de avondklok in Vlaanderen: die blijft ingaan om middernacht. Buitenlanders die naar België reizen moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen. De conclusie van het Overlegcomité is dat er “geen enkele ruimte voor versoepeling” is. Een aantal regels en controles worden verscherpt, maar grote veranderingen zijn niet aangekondigd.

Reizen: strengere regels, meer controle
Reizen blijft “ten strengste afgeraden”. “In de meeste landen is de situatie slechter dan in ons land”. Wie langer dan 48 uur in het buitenland is, wordt aanzien als iemand met een hoog risico. Reizigers die niet in ons land wonen zullen een recente negatieve test moeten kunnen voorleggen. Er komen ook strengere controles op het naleven van de quarantainevoorschriften.

“Naar het buitenland reizen, is gewoon een zeer slecht idee. Het is gewoon dom, vergeef mij die uitdrukking”, zegt ook Frank Vandenbroucke. “En dan hebben we het niet over verplaatsingen van minder dan 48 uur, zoals bij grensarbeiders en zo. Maar over echte reizen. En daar gaan we veel strenger in worden.” Maar waarom dan het niet gewoon verbieden? En een controle van de test is wel mogelijk in Zaventem en andere nog bewaakte grensposten, maar wat met het autoverkeer? Een dode mus dus.

Telewerken: strengere regels, fikse boetes
Er komen ook meer controles of de verplichting om van thuis uit te werken wordt nageleefd. Bedrijven die dit niet doen, riskeren forse boetes. Maar welke boetes en hoe men dit gaat controleren, want een uitleg is gauw klaar, daarover geen nieuws. Weer een dode mus dus.

Avondklok: 22.00 en 24.00 uur
Er werd op voorhand gespeculeerd over het gelijktrekken van de aanvang van de avondklok in heel het land. Maar in Vlaanderen blijft die ingaan om middernacht, en Wallonië en Brussel al om 22 uur. Jambon hield het tegen en bewees nog maar eens dat men blijkbaar het federalisme wil forceren met burgerlijke ongehoorzaamheid. Twee avondklokken in een land van een voorschoot groot. Opnieuw een dode mus dus.

Kerstvakantie: niet verlengd 
Een verlenging van de kerstvakantie komt er ook niet. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (ook NV-A) heeft zich als een duivel in een wijwatervat geweerd en is tot dusver formeel geweest dat er geen verlenging komt, ook al opperde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in de Kamer wel dat we “misschien voorzichtiger moeten worden met de kinderen dan we tot nog toe waren”. Nog maar eens een dode mus dus.

Waarbij de vraag rijst: willen onze politici nog besturen met enkel het welzijn van de bevolking in het achterhoofd? Wij weten het niet meer.