Sinds kort zijn ze bij Nicolaï Fruit in Sint-Truiden in het bezit van speciale soorten aardbeien, namelijk de framboos-aardbei, de ananas-aardbei en de perzikaardbei. Je kan ze terugvinden in verschillende supermarkten van Spar en Delhaize in de regio Sint-Truiden.
30/04/2020 – Jill Budo

Nicolaï Fruit in Sint-Truiden is een tussenpersoon die de beste producten uitzoekt bij verantwoordelijke telers, en deze daarna verder gaat verdelen aan groothandels en supermarkten in binnen – en buitenland. Ze verkopen de aardbeien dus niet rechtstreeks aan particulieren.

Verschil met gewone aardbei
“Dat deze aardbeien een andere smaak hebben dan de gewone aardbeien, staat buiten kijf. De framboos-aardbei en de perzikaardbei zijn zoeter dan de gewone aardbei. De ananas-aardbei is iets zuurder qua smaak”, legt Hannah Nicolaï uit.

Ook de grootte van de aardbeien verschilt. De speciale soorten aardbeien zijn veel kleiner dan de gewone aardbeien.

Kruisbestuiving
“De ananas-aardbei kan zichzelf niet bestuiven en heeft hulp nodig van een insect zoals bijvoorbeeld een bij of een hommel. Het insect gaat eerst naar een gewone aardbeienplant die zichzelf kan bestuiven en bezoekt daarna de ananas-aardbeienplant met het stuifmeel” vertelt Hannah over het bevuchtingsproces. Het resultaat is een exclusieve lekkernij.

De speciale aardbeien worden in België geteeld en zijn beschikbaar van april tot juni.